Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ruský súd odsúdil muža na šesť rokov za zničenie plagátov s vojakmi

Ilustračné foto. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Rusko zakázalo kritiku invázie na Ukrajinu a potrestalo za ňu tisíce občanov.

Moskva 14. novembra (TASR) - Ruský súd odsúdil v utorok nemenovaného muža na šesť rokov väzenia za zničenie plagátov, ktoré zobrazovali ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine ako hrdinov. TASR o tom píše na základe informácií agentúry AFP.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) uviedol, že súd uznal nemenovaného 46-ročného muža z mesta Togliatti v Samarskej oblasti za vinného z diskreditácie ruskej armády.

"Počas vyšetrovania a na súde sa zistilo, že v roku 2022 útočník opakovane poškodzoval plagáty zobrazujúce ruských vojakov, ktorí preukázali hrdinstvo v špeciálnej vojenskej operácii," uviedol Sledkom a dodal, že muž do ničenia zapojil aj svojho maloletého syna. Svoj trest si odpyká vo väzenskej kolónii so všeobecným režimom.

Organizácia na ochranu ľudských práv Memorial uviedla, že ide o Alexeja Arbuzenka. Opísala ho ako "učiteľa, psychológa, logopéda, spisovateľa a hudobníka" aktívneho v kultúrnych kruhoch vo svojom meste. Organizácia tiež upozornila, že na súdnom konaní s ním sa nesmela zúčastniť verejnosť ani novinári.

Rusko zakázalo kritiku invázie na Ukrajinu a potrestalo za ňu tisíce občanov. V ruských mestách je vylepených mnoho plagátov s vojakmi bojujúcimi na Ukrajine, na ktorých ich Moskva vykresľuje výlučne v pozitívnom svetle, upozorňuje AFP.