Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Ruský súd predĺžil väzbu zadržanej novinárky Rádia Slobodná Európa

Ilustračná snímka Foto: TASR

Kurmaševová žije v Prahe a do Ruska prišla 20. mája z rodinných dôvodov, uvádza Výbor na ochranu novinárov (VON).

Kazaň 20. októbra (TASR) - Súd v ruskej Kazani v piatok predĺžil väzbu zadržanej rusko-americkej novinárky Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) Alsy Kurmaševovej do 23. októbra. Zatkli ju v stredu, pretože sa nezaregistrovala ako tzv. zahraničný agent. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kurmaševová žije v Prahe a do Ruska prišla 20. mája z rodinných dôvodov, uvádza Výbor na ochranu novinárov (VON). Zadržali ju 2. júna na letisku v Kazani pred spiatočným letom. Zhabali jej ruský i americký pas a udelili pokutu, pretože svoj americký doklad neohlásila ruským úradom, uviedla RFE/RFL.

V stredu 18. októbra voči nej vzniesli nové obvinenia. V prípade dokázania viny jej hrozí až päťročné väzenie, uviedol VON.

Novinárka spravodajsky pokrýva situáciu etnických menšín v ruských republikách Tatársko a Baškirsko - najmä v spojitosti s ochranou tatárskeho jazyka.

Kremeľ v piatok odmietol tvrdenia, že prenasleduje amerických občanov. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa prijímajú primerané opatrenia voči americkým občanom, ktorí porušujú zákon.

Koncom marca tohto roka zadržali v ruskom Jekaterinburgu amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ) a obvinili zo špionáže. Hrozí mu až 20 rokov väzenia.

Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu prvým zahraničným novinárom, ktorého v Rusku zadržali a obvinili zo špionáže. Zadržiavaný je v moskovskej väznici Lefortovo.

Označenie "zahraničný agent" pripomína označenie "nepriateľ ľudu“ zo sovietskej éry. V posledných rokoch sa v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami financovanými zo zahraničia.