Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nad Savčenkovou vynesú rozsudok 21. a 22. marca, ona obvinenia odmieta

Uväznená ukrajinská dôstojníčka letectva Nadežda Savčenková v klietke v súdnej sieni v Moskve. Foto: TASR/AP

Štátny žalobca v procese žiada pre Savčenkovú 23 rokov väzenia.

Doneck 9. marca (TASR) - Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, ktorá je v Rusku obvinená za smrť dvoch ruských novinárov a nezákonné prekročenie hraníc, dnes vo svojej záverečnej reči na súde v ruskom Donecku vyhlásila, že je nevinná. Uviedla tiež, že neuzná verdikt súdu, ktorý ho oznámi na záverečnom pojednávaní 21. a 22. marca.

Savčenková vo svojej záverečnej reči - prednesenej po ukrajinsky - upozornila, že nedôveruje ruskej justícii a ak ju súd uzná vinnou, nepodá odvolanie, informovala agentúra Interfax. Po vynesení rozsudku bude ešte desať dní pokračovať v hladovke a "vtedy bude mať Rusko desať dní, aby ma vydalo na Ukrajinu".

Uplynulý štvrtok po tom, ako sudca odročil pojednávanie na 9. marca a neumožnil jej vystúpiť so záverečnou rečou, Savčenková vyhlásila hladovku.

Súd v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska Savčenkovú obvinil z toho, že ako príslušníčka provládneho pluku Ajdar pôsobiaceho v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vlani 17. júna naviedla mínometné strely na skupinu civilistov, medzi ktorými bola aj trojica ruských občanov. Útok, ktorý si vyžiadal životy dvoch ruských novinárov - Igora Korneľuka a Antona Vološina -, vyvolal v Rusku veľké pobúrenie.

Savčenková svoju vinu odmieta. Ukrajinská vláda tvrdí, že Savčenkovú do Ruska uniesli a malo by sa s ňou zaobchádzať ako s vojnovým zajatcom.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes na brífingu s novinármi uviedol, že nemá poznatky o rokovaniach o prípadnej výmene Savčenkovej za Rusov zadržaných počas bojov na východe Ukrajiny, čo by podľa niektorých zdrojov na Ukrajine mohla byť jedna z prijateľných alternatív riešenia kauzy.

Peskov reagoval aj na výzvu poslancov Európskeho parlamentu, v ktorej šéfku európskej diplomacie Federiku Mogheriniovú žiadajú uvaliť personálne sankcie na ruského prezidenta Vladimira Putina a ďalších 28 osôb. Ako dôvod uviedli prebiehajúci súdny proces so Savčenkovou.

Peskov v reakcii vyhlásil, že ruské vedenie nemôže súhlasiť s pokusmi o zasahovanie do súdnych procesov, ktoré sa v Rusku konajú dôsledne v súlade s ruskými zákonmi. Podľa jeho slov k takýmto procesom sa radí aj Savčenkovej prípad. Ku kauze sa ďalej odmietol vyjadrovať s tým, že akékoľvek ďalšie komentáre považuje za "neprípustné".

Konečný verdikt v procese súdna porota oznámi na pojednávaní 21. a 22. marca. Štátny žalobca žiada pre Savčenkovú 23 rokov väzenia.