Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ruský súd vydal zatykač na bývalého ukrajinského premiéra

Na snímke Arsenij Jaceňuk. Foto: TASR/AP

A. Jaceňuka hľadajú kvôli obvineniam z členstva v ozbrojenej skupine pôsobiacej v polovici 90. rokov v severokaukazskom regióne Čečensko a bojov proti ruským vojakom.

Moskva 28. marca (TASR) - Mestský súd v juhoruskom Jessentuki vydal zatykač na bývalého ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka. Podľa pondelkového stanoviska danej inštancie je medzinárodný zatykač na Jaceňuka v platnosti od 21. februára, informovala v noci nadnes spravodajská stanica Slobodná Európa.

Jaceňuk je hľadaný ohľadom obvinení z členstva v ozbrojenej skupine pôsobiacej v polovici 90. rokov v severokaukazskom regióne Čečensko a bojov proti ruským vojakom. Jaceňuk v pondelok potvrdil, že ukrajinská vláda ho prostredníctvom sociálnej siete Facebook upovedomila o vydanom zatykači na jeho osobu.

Šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexander Bastrykin v septembri 2015 obvinil Jaceňuka z účasti na bojoch v Čečensku, ako aj mučenia a popráv ruských vojakov, pripomína RFE/RL.

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom dlhoročne komplikuje ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny, kde sa proruskí separatisti usilujú o pričlenenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a samozvanej Luhanskej republiky (LĽR) k Ruskej federácii, ako aj anexia ukrajinského polostrova Krym ruskými silami v marci 2014.

Moskva, ktorá považuje zosadenie ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča za Západom podporovaný štátny prevrat, neústupne trvá na tom, že separatistom z Donbasu zbrane nedodáva, hoci podporuje príčinu ich boja proti