Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ruský súd vydal zatykač na šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od ruského vpádu na Ukrajinu z vlaňajšieho februára zasiahlo ruskú infraštruktúru, sklady zbraní a vojenské zariadenia v krajine viacero explózií, pripomína Reuters.

Moskva 21. apríla (TASR) - Moskovský súd v piatok vydal zatýkací rozkaz na šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova. Tento krok zdôvodnil údajným organizovaním "teroristických útokov" na území Ruska, uviedla v piatok ruská štátna agentúra RIA Novosti. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Budanov je podľa súdnych zdrojov obvinený z trestných činov spojených z terorizmom a pašovaním zbraní. Vydanie zatykača bolo ohlásené v jeho "neprítomnosti", keďže Budanov sa nachádza na území Ukrajiny a ruské úrady na neho nemajú dosah.

Od ruského vpádu na Ukrajinu z vlaňajšieho februára zasiahlo ruskú infraštruktúru, sklady zbraní a vojenské zariadenia v krajine viacero explózií, pripomína Reuters. Rusko z niekoľkých týchto výbuchov obvinilo Ukrajinu; Kyjev to nepotvrdil ani nevyvrátil.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) označila práve Kyryla Budanova za strojcu explózie, ktorá vlani v októbri poškodila most spájajúci Rusko s nelegálne anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Rusko tiež obvinilo údajných ukrajinských špiónov aj z bombového útoku, pri ktorom prišla vlani v auguste o život ruská propagandistka a novinárka Darja Duginová, dcéra známeho nacionalistického ideológa Alexandra Dugina. Ukrajincom pripísala aj zodpovednosť za výbuch v petrohradskej kaviarni zo začiatku apríla, pri ktorom zahynul provojnový bloger Vladlen Tatarskij.