Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ruský veľvyslanec: USA chcú tvrdeniami o zločinoch démonizovať Moskvu

Ľudia kráčajú po moskovskom Červenom námestí popri Spasskej veži. Foto: TASR/AP

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oficiálne prišla k záveru, že Rusko sa počas takmer rok trvajúcej vojenskej invázie na Ukrajine dopustilo zločinov voči ľudskosti.

Moskva 19. februára (TASR) - Washington sa pokúša démonizovať Moskvu a podnecovať krízu na Ukrajine tvrdeniami o ruských zločinoch voči ľudskosti, povedal v nedeľu ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oficiálne prišla k záveru, že Rusko sa počas takmer rok trvajúcej vojenskej invázie na Ukrajine dopustilo "zločinov voči ľudskosti", uviedla v sobotu americká viceprezidenta Kamala Harrisová.

"Takéto narážky považujeme za bezprecedentný pokus o démonizovanie Moskvy v rámci hybridnej vojny, ktorá sa proti nám rozpútala," uviedol Antonov vo vyhlásení na kanáli ruskej ambasády v USA na platforme Telegram.

"Niet pochýb, že zámerom takýchto útokov Washingtonu je ospravedlniť svoje vlastné akcie na podnecovanie ukrajinskej krízy," dodal.

Organizácie podporované americkou Agentúrou pre medzinárodný rozvoj (AID) zdokumentovali viac než 30.000 prípadov vojnových zločinov od začiatku invázie, uviedla vláda USA. Ukrajinskí predstavitelia informovali, že ako možný vojnový zločin vyšetrujú aj štvrtkové ostreľovanie východoukrajinského mesta Bachmut.

Organizáciou Spojených národov (OSN) podporovaná Vyšetrovacia komisia pre Ukrajinu uviedla, že vojnové zločiny identifikovala, nedospela však k záveru, či ide o zločiny voči ľudskosti.

V piatok 24. februára uplynie rok od spustenia tzv. "špeciálnej vojenskej operácie" Ruska na "denacifikáciu" a "demilitarizáciu" svojho západného suseda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západní spojenci Kyjeva označujú inváziu, ktorej koniec je zatiaľ v nedohľadne, za nevyprovokované, imperialistické zaberanie územia.

Vojna už pripravila o život desaťtisíce ľudí, ďalšie milióny prinútila opustiť domovy, zasiahla globálnu ekonomiku a z ruského prezidenta Vladimira Putina urobila v očiach Západu vyvrheľa, píše Reuters.