Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ruský vicepremiér Rogozin navštívil napriek sankciám nórske Špicbergy

Dmitrij Rogozin Foto: TASR

Nórsky rezort diplomacie označil Rogozinovu návštevu na Špicbergách za poľutovaniahodnú a požiadal ruskú stranu o vysvetlenie.

Helsinki 19. apríla (TASR) - Nórsko označilo dnes za "poľutovaniahodné" počínanie ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina, ktorý navštívil nórske arktické súostrovie Špicbergy napriek platným sankciám. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podpredseda ruskej vlády v sobotu zverejnil na svojom twitterovom účte fotografiu, ktorá údajne zachytáva jeho príchod do Longyearbyenu, správneho strediska súostrovia Špicbergy.

Rogozin pricestoval do tejto súčasti Nórskeho kráľovstva napriek tomu, že má zákaz vstupu na územie Nórska, a to v súlade s medzinárodnými sankciami, uvalenými na neho a ďalších ruských predstaviteľov v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

Nórsko si osvojilo sankcie, ktoré voči vybraným ruským činiteľom prijala EÚ, hoci nie je jej členskou krajinou.

Nórsky rezort diplomacie označil Rogozinovu návštevu na Špicbergách za poľutovaniahodnú a požiadal ruskú stranu o vysvetlenie. Nórske ministerstvo zahraničných vecí totiž už pred časom informovalo ruskú ambasádu v Osle, že osoby nachádzajúce na sankčnom zozname EÚ nie sú na Špicbergách vítané.

V súvislosti s Rogozinovou návštevou Nórsko zvažuje, že sprísni opatrenia týkajúce sa cestovania na Špicbergy, ostrovov nachádzajúcich sa v Severnom ľadovom oceáne, asi 950 kilometrov od pevninského Nórska. Ruský vicepremiér sa k celej záležitosti zatiaľ nevyjadril.

V súlade s platnou medzinárodnou dohodou sú Špicbergy suverénnou súčasťou Nórskeho kráľovstva. Ďalší signatári zmluvy vrátane Ruska však majú zaručené práva na pobyt a komerčné aktivity na tomto súostroví, uviedla agentúra Reuters.