Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ruský výbor na Mladičovu obranu žiada, aby povolil jeho prevoz

Na archívnej snímke Ratko Mladič Foto: TASR/AP

Ruskí špecialisti vlani spravili generálovi Mladičovi vyšetrenia. Podľa záverov si generálov zdravotný stav vyžaduje liečbu v nemocnici, a nie vo väzení.

Moskva 22. mája (TASR) - Výbor ruskej verejnosti na obranu generála Ratka Mladiča zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil rozhodnutie Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) ohľadom jeho dočasného prepustenia z väzby zo zdravotných dôvodov a vyzval súd, aby svoje stanovisko prehodnotil.

Vyhlásenie, ktoré dnes zverejnila agentúra TASS, pripomína, že ruské vedenie, znepokojené Mladičovým zhoršujúcim sa zdravotným stavom, je pripravené poskytnúť mu v Rusku nevyhnutnú liečbu.

Rozhodnutie ICTY z 12. mája považuje výbor na Mladičovu obranu za prejav "pokračovania politiky dvojakých štandardov i za dôkaz predpojatého prístupu k srbským dôstojníkom a generálom a nehumánneho vzťahu k Mladičovi, ktorého "zdravie sa každým dňom zhoršuje".

Vo vyhlásení sa uvádza, že rozhodnutie ICTY je súčasne aj vyjadrením "nedôvery k Ruskej federácii a neúctou k jej postaveniu a predloženým zárukám, a tým de facto aj (nedôvery) k slovám ruského prezidenta (Vladimira Putina)."

Výbor však súčasne vyjadruje nádej, že ICTY vyhovie odvolaniu Mladičových advokátov a "riadiac sa základnými požiadavkami práva každého človeka na život, povolí liečenie generála Mladiča v Moskve."

Ruskí špecialisti vlani spravili Mladičovi kompletné vyšetrenia. Podľa ich záverov si generálov zdravotný stav vyžaduje liečbu v nemocnici, a nie vo väzení. Bližšie informácie o Mladičovom stave však nezverejnili. Mladičovi právnici sudcov ICTY nepresvedčili o tom, že generálovi nie je v Haagu poskytnutá primeraná starostlivosť. Jeho zdravotný stav podľa názoru sudcov zodpovedá podmienkam pobytu vo väzení, uviedla agentúra AP.

Ratka Mladiča previezli do väznice v Haagu v roku 2011. Súdny proces s ním prebiehal od mája 2012 do decembra 2016. Odvtedy čaká na vynesenie rozsudku, ktoré je naplánované na november 2017.