Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ruský zbrojársky koncern je pripravený dodať Iránu systémy S-300

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes v Moskve generálny riaditeľ koncernu Jan Novikov.

Moskva 2. júna (TASR) - Ruský štátny zbrojársky koncern Almaz-Antej je pripravený dodávať Iránu raketové systémy protivzdušnej obrany S-300 hneď po tom, ako bude podpísaná príslušná zmluva. Uviedol to dnes v Moskve generálny riaditeľ koncernu Jan Novikov.

Vysvetlil, že koncern bol politickým vedením krajiny zbavený všetkých obmedzení, takže po podpísaní kontraktov môže začať s dodávkami systémov S-300, a to aj Iránskej islamskej republike.

Ruský prezident Vladimir Putin zrušil zákaz na dodávky protiraketových systémov S-300 do Iránu 13. apríla tohto roku. Zákaz platil od roku 2010 na základe rozhodnutia jeho predchodcu Dmitrija Medvedeva.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na Putinovo rozhodnutie uviedol, že embargo na dodávku systémov S-300 nie je naďalej nutné vzhľadom na pokrok dosiahnutý v rámci rokovaní o iránskom jadrovom programe, ktoré sa začiatkom apríla vo švajčiarskom Lausanne skončili uzavretím rámcovej dohody medzi Iránom a šesticou veľmocí.

Lavrov vyhlásil, že moderný systém protileteckej obrany je pre Irán veľmi dôležitý vzhľadom na eskaláciu napätia v susedných oblastiach vrátane Jemenu. Zdôraznil, že systém S-300 má čisto obranný charakter. Nie je určený na útoky a "neohrozí bezpečnosť akéhokoľvek štátu v tomto regióne, ani Izraela", vysvetlil.

Zmluva o dodávke raketových systémov S-300 do Iránu v hodnote 800 miliónov dolárov bola podpísaná v roku 2007. V roku 2010 bola však realizácia kontraktu pozastavená v dôsledku uvalenia sankcií OSN na Irán.

Teherán na to reagoval podaním žaloby na Ženevský rozhodcovský súd, pričom od dodávateľa, spoločnosti Rosoboronexport, žiadal odškodné vo výške takmer miliardy dolárov.