Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rwanda chce vysvetlenie zatknutia šéfa svojej tajnej služby v Británii

Na snímke z 22.marca 1999 ruženec visí na polici s ľudskými lebkami Rwanďanov, zabitých počas genocídy v r.1994, v priestoroch pamätníku genocídy zriadenom v katolíckom kostole v rwandskej Nyamate. Foto: TASR/AP

V sobotu bol v Londýne na žiadosť španielskych úradov zatknutý generál rwandskej tajnej a bezpečnostnej služby Emmanuel Karenzi Karake.

Kigali 23. júna (TASR) - Britské veľvyslanectvo v Rwande dnes informovalo, že v sobotu bol v Londýne na žiadosť španielskych úradov zatknutý generál rwandskej tajnej a bezpečnostnej služby Emmanuel Karenzi Karake. Britské úrady postupovali na základe európskeho zatykača.

Rwandská ministerka zahraničných vecí Louise Mushikiwabová tento krok kritizovala, keď na Twitteri uviedla, že "západná solidarita v ponižovaní Afričanov je neprijateľná", a dodala, že Karakeho zatknutie je urážkou.

Rwandský minister spravodlivosti Johnston Busingye informoval, že Rwanda a Británia rokujú o riešení tohto prípadu. Zdôraznil však, že nároky Španielska voči Karakemu sú nelegitímne.

Podľa rwandského denníka New Times v roku 2008 španielsky súd uznal za vinných 40 rwandských vojakov a politikov vrátane Karakeho za účasť na vraždách civilistov ako pomsty za genocídu, ktorá sa v krajine odohrala v roku 1994.

Genocíde predchádzalo zostrelenie lietadla, v ktorom spoločne cestoval prezident Rwandy Juvénal Habyarimana so svojím kolegom z Burundi Cyprienom Ntaryamirom.

Hutuovia, ktorí sú väčšinovým obyvateľstvom Rwandy, zo zodpovednosti za útok obvinili menšinový kmeň Tutsi. Medzikmeňový konflikt prerástol do genocídy Tutsiov a do ozbrojeného konfliktu medzi obidvoma kmeňmi. Podľa bilancie za 100 dní násilností v Rwande prišlo o život 800.000 až milión ľudí. Španielsky súd sa prípadom zaoberal vzhľadom na to, že medzi obeťami boli aj španielski občania.