Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rwanďania hlasujú v prezidentských voľbách

Na archívnej snímke rwandskí zákonodarcovia Foto: TASR/AP

Proti Kagamemu (59) kandidujú Frank Habineza z opozičnej Strany demokratických zelených Rwandy (DGPR) a nezávislý uchádzač Philippe Mpayimana.

Kigali 4. augusta (TASR) - Dlhoročný prezident Rwandy Paul Kagame je očakávaným víťazom volieb hlavy štátu, ktoré sa konajú dnes na území tejto africkej krajiny.

Proti Kagamemu (59) kandidujú Frank Habineza z opozičnej Strany demokratických zelených Rwandy (DGPR) a nezávislý uchádzač Philippe Mpayimana.

Pred volebnými miestnosťami v hlavnom meste Kigali, kde sú zaregistrovaní všetci kandidáti, sa už ráno vytvárali dlhé rady. Hlasovanie sa má skončiť o 15.00 h miestneho času (SELČ) a ešte dnes večer by mali byť známe predbežné výsledky.

Kagame je prezidentom Rwandy od roku 2000, keď nahradil odstupujúceho predchodcu; faktickým lídrom krajiny však bol už od skončenia genocídy z roku 1994. Oficiálne prvé funkčné obdobie začal v roku 2003 a v roku 2010 opäť vyhral voľby so ziskom 93 percent hlasov.

Rwandská ústava pôvodne bránila Kagamemu uchádzať sa o tretie sedemročné funkčné obdobie, príslušný článok však bol medzičasom zrušený. Terajší prezident si udržiava popularitu v súvislosti s ekonomickým rastom, kritici ho však označujú za autoritárskeho vládcu, ktorý netoleruje opozíciu.