Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

S. Lavrov: Rozhodnutia krajín G7 chcú obmedziť vplyv Ruska a Číny

Na archívnej snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Lídri krajín G7 v sobotu varovali v sobotu Čínu pred jej vojenskými aktivitami v ázijsko-tichomorskej oblasti.

Moskva/Peking 20. mája (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu povedal, že rozhodnutia krajín skupiny G7 prijaté na summite v japonskej Hirošime majú za cieľ obmedziť vplyv Ruska a Číny. Nespokojnosť s vyhlásením G7 vyjadrila aj Čína. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Pozrite sa na rozhodnutia prerokované a prijaté dnes na summite G7 v Hirošime, ktoré majú za cieľ obmedziť Rusko aj Čínu," povedal Lavrov.

"G7 vyžaduje zásahy do záležitostí vzťahujúcich sa na Čínu, útočí na Čínu a očierňuje ju," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Čína takisto vzniesla sťažnosť u organizátora summitu Japonska, píše agentúra Reuters.

Lídri krajín G7 v sobotu varovali v sobotu Čínu pred jej "vojenskými aktivitami" v ázijsko-tichomorskej oblasti. Dodali však, že chcú s Pekingom "konštruktívne a stabilné vzťahy".

Peking tiež vyzvali, aby využil svoj vplyv na Rusko s cieľom dosiahnuť zastavenie vojenskej agresie proti Ukrajine a stiahnutie ruských vojakov. Túto vojnu odsúdili a označili ju za vážne porušenie medzinárodného práva.