Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

S rodinami rukojemníkov odvlečených do Gazy sa stretne Joav Gallant

Izraelské mobilné delostrelectvo páli z juhu Izraela na pásmo Gazy neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy 25. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ozbrojené krídlo Hamasu vo štvrtok uviedlo, že pri izraelských náletoch na pásmo Gazy bolo od 7. októbra zabitých takmer 50 rukojemníkov.

Jeruzalem 28. októbra (TASR) — Izraelský minister obrany Joav Gallant sa v nedeľu stretne s rodinami rukojemníkov, zavlečených pred troma týždňami do pásma Gazy palestínskymi militantmi z hnutia Hamas. Informoval o tom v sobotu denník Times of Israel.

Prísľub Gallanta prišiel po tom, čo Fórum rukojemníkov a nezvestných rodín, najväčšia skupina zastupujúca 229 potvrdených unesených osôb, v sobotu vydala emotívne vyhlásenie požadujúce stretnutie s premiérom Benjaminom Netanjahuom, ministrom obrany a členmi vojnového kabinetu.

Fórum vo vyhlásení uviedlo, že príbuzní sú rozhorčení "absolútnou neistotou ohľadom osudu zadržiavaných rukojemníkov, ktorí boli tiež vystavení intenzívnemu bombardovaniu".

"Táto noc bola najhoršia zo všetkých nocí. Nikto z vojnového kabinetu sa neobťažoval stretnúť sa s rodinami, aby im vysvetlil jednu vec — či pozemná operácia ohrozuje životy 229 rukojemníkov v Gaze," píše sa ďalej vo vyhlásení fóra. Rodiny sa podľa neho "obávajú o osud svojich blízkych a čakajú na vysvetlenie. Každá minúta im pripadá ako večnosť".

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že počas nočnej operácie zasiahla 150 "podzemných cieľov" militantného hnutia Hamas na severe pásma Gazy.

Ozbrojené krídlo Hamasu vo štvrtok uviedlo, že pri izraelských náletoch na pásmo Gazy bolo od 7. októbra zabitých "takmer 50" rukojemníkov. Agentúra AFP nebola okamžite schopná tento údaj overiť.