Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saakašvili získal ukrajinské občianstvo

Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili, archívne foto Foto: TASR/AP

Gruzínsky exprezident sa stal gubernátorom Odesy.

Kyjev 30. mája (TASR) - Novým gubernátorom Odeskej oblasti na juhozápade Ukrajiny sa stal bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. S odvolaním sa na oznámenie ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o tom dnes informovali ukrajinské médiá.

Podľa agentúry UNIAN sa dnes na webovej stránke prezidentskej kancelárie objavil aj výnos, ktorým Porošenko okrem vymenovania do funkcie udelil Saakašvilimu aj ukrajinské občianstvo.

Saakašvili dnes pri prezentovaní svojich cieľov vo funkcii gubernátora označil za hlavný potenciál Odeskej oblasti jej obyvateľov. Uviedol, že za svoj hlavný cieľ považuje ich zjedntenie. Za prioritu označil aj "prilákať tam nových ľudí, nové projekty, aby do Odesy prichádzalo viac turistov a investorov".

"Naším cieľom je nechať bokom všetky umelo vytvorené konflikty a zjednotiť spoločnosť bez ohľadu na to, akým jazykom ľudia hovoria," vyhlásil Saakašvili.

Na území Odeskej oblasti sa nachádza aj mesto Odesa, ktoré je najväčším ukrajinským morským prístavom. Aj keď mesto nezasiahla vlna nepokojov medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, napätie medzi ukrajinskými nacionalistami a prorusky orientovanými silami je silné, konštatovala agentúra AP. Pripomenula incident z vlaňajšieho mája, keď pri požiari v dome odborov v centre Odesy zomrelo najmenej 48 ľudí. Požiar mal spojitosť s nepokojmi medzi proruskými demonštrantmi a stúpencami ústrednej vlády.

Saakašvili, ktorý bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004–2013, svoju domovinu opustil po tom, ako proti nemu jeho politickí oponenti vzniesli obvinenia zo zneužitia právomocí a tiež použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi.

Ukrajinská prokuratúra začiatkom apríla zamietla žiadosť Gruzínska o Saakašviliho vydanie, pričom ako dôvod uviedla, že exprezidenta mohli po vydaní doma čakať politické perzekúcie.

Bývalý gruzínsky prezident, ktorý pôsobil ako hlavný poradca ukrajinskej vlády, obvinenia voči svojej osobe popiera a označuje ich za politickú pomstu vedenú miliardárom a expremiérom Bidzinom Ivanišvilim.