Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saakašvili vyhlásil protestnú hladovku

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili rozpráva k ľuďom, ktorí utrpeli zranenia počas kolízie s polícou 6. decembra 2017 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Saakašvili je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti.

Kyjev 9. decembra (TASR) - Vodca ukrajinského opozičného Hnutia nových síl a bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili po svojom piatkovom zadržaní a vzatí do väzby vyhlásil v sobotu protestnú hladovku. Jeho advokát Ruslan Černoluckyj uviedol, že jeho mandanta umiestnili do cely, kde bude sám a kde má "normálne podmienky".

Informovala o tom v sobotu agentúra RIA Novosti, podľa ktorej ukrajinská prokuratúra má v úmysle žiadať pre Saakašviliho domáce väzenie.

Samotný politik už skôr uviedol, že je chorý, a keď sa dostal do vyšetrovacieho väzenia ukrajinskej tajnej služby SBU, vyhlásil časovo neobmedzenú protestnú hladovku.

Pred budovou väzobnej väznice v Kyjeve, kde sa nachádza Saakašvili, sa v sobotu zišli desiatky jeho sympatizantov. Advokát Černoluckyj im prečítal list Saakašviliho, v ktorom odmietol všetky voči sebe vznesené obvinenia a vyzval svojich prívržencov, aby v nedeľu prišli na demonštráciu s cieľom žiadať prijatie zákona o impeachemente.

Saakašvili bol zadržaný v Kyjeve 8. decembra. Je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti. Ukrajinská generálna prokuratúra totiž Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka. V prípade, že súd uzná Saakašviliho za vinného, hrozí mu trest od päť do desať rokov väzenia.

Saakašviliho zadržala polícia aj 5. decembra, jeho stúpencom sa ho však podarilo vyslobodiť z policajnej dodávky. Následne bolo po Saakašvilim vyhlásené pátranie.