Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Saakašviliho priaznivci vzniesli k parlamentu štyri požiadavky

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

Opozícia žiada prijatie zákona o impeachmente, prijatie zákona o vytvorení protikorupčného súdu, schválenie zákona o voľbách v druhom čítaní a odvolanie generálneho prokurátora Jurija Lucenka.

Kyjev 10. decembra (TASR) - Prívrženci vodcu ukrajinskej opozície Michaila Saakašviliho v nedeľu vzniesli štyri požiadavky, ktorých splnenie žiadajú od ukrajinského parlamentu.

Podľa agentúry TASS to v nedeľu na mítingu Saakašviliho prívržencov oznámila členka politického výboru Saakašvilim založeného Hnutia nových síl Oľha Halabalová.

Spresnila, že opozícia žiada prijatie zákona o impeachmente, prijatie zákona o vytvorení protikorupčného súdu, schválenie zákona o voľbách v druhom čítaní a odvolanie generálneho prokurátora Jurija Lucenka. Halabalová dodala, že poslanci ich "musia prijať" v rámci zasadania od 19. do 22. decembra.

Nedeľná akcia na Saakašviliho podporu sa konala na kyjevskom Námestí nezávislosti a pokračovala pochodom k väzobnej väznici a generálnej prokuratúre. Jej účastníci zvolali takúto podobnú akciu na budúcu nedeľu, 17. decembra.

Podľa ukrajinskej polície sa na nedeľnom tzv. veče na Námestí nezávislosti zúčastnilo asi 2500 ľudí. Organizátori uviedli, že na zhromaždení a pochode ulicami mesta bolo okolo 10.000 ľudí.

Saakašvili bol zadržaný v Kyjeve 8. decembra. Je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti. Ukrajinská generálna prokuratúra totiž Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka. Saakašvili všetky obvinenia odmieta. Jeho právnik už v sobotu informoval, že Saakašvili začal protestnú hladovku.