Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Saakašviliho prívrženci žiadajú prijatie zákona o impeachmente

Bývalý prezident Gruzínska Michail Saakašvili, ktorý na Ukrajine pôsobil ako aktivista proti korupcii, sa zdraví so stúpencami po tom ako unikol v utorok 5. decembra 2017 polícii niekoľko hodín po tom, ako ho v Kyjeve zatkla. Úrady zatkli Saakašviliho v utorok ráno v jeho dome i napriek tomu, že sa skrýval na streche. Stovky protestujúcich ľudí zhromaždených pred domom však zastavili policajné vozidlo so Saakašvilim a zabránili mu odísť. Foto: TASR/AP

Saakašvili pred davom zhromaždeným pred parlamentom vyhlásil, že odíde len ako víťaz. Súčasne vyzval Kyjevčanov a obyvateľov ukrajinských regiónov na celoukrajinský majdan.

Kyjev 5. decembra (TASR) - Stúpenci gruzínskeho exprezidenta a bývalého guvernéra Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho v utorok na zhromaždení pred budovou parlamentu v Kyjeve žiadali prijatie návrhu zákona o impeachmente, uviedol poslanec parlamentu a jeden z lídrov Saakašviliho Hnutia nových síl Jurij Derevianko.

Samotný Saakašvili pred davom zhromaždeným pred parlamentom vyhlásil, že "odíde len ako víťaz". Súčasne vyzval Kyjevčanov a obyvateľov ukrajinských regiónov na celoukrajinský majdan. Dodal, že "nastal čas pre víťazstvo", pričom spresnil, že z regiónov do Kyjeva prichádzajú ďalší prívrženci.

Rečníci zhromaždený dav vyzvali vytrvať do otvorenia podvečerného zasadnutia parlamentu, na ktorom majú minister vnútra Arsen Avakov a generálny prokurátor Jurij Lucenko informovať o zadržaní Saakašviliho. Pokus o jeho zadržanie bol zmarený poslancami parlamentu a aktivistami. Prokuratúra túto kauzu už začala vyšetrovať.

Na námestí pred parlamentom v Kyjeve sa podľa agentúrnych zdrojov a odhadov nachádza od 1000 do 4000 ľudí. Pre mítingujúcich je pripravené pódium, poľná kuchyňa a stanový tábor, ktorý vznikol na základe Saakašviliho iniciatívy ešte v októbri.

Agentúra AP informovala, že Saakašvili všetky obvinenia, ktoré voči nemu boli vznesené, označil za vykonštruované s tým, že "v bývalom Sovietskom zväze (ruský prezident Vladimir) Putin nemá väčšieho nepriateľa ako mňa". Prokuratúra Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka.