Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saakašviliho zadržali u bývalého náčelníka polície pre Luhanskú oblasť

Ukrajinská tajná polícia SBU odprevádza po zadržaní bývalého gruzínského prezidenta a gubernátora Odesy Michaila Saakašviliho v Kyjeve 5. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Interfax uviedol, že Pokiňboroda na svojej facebookovej stránke potvrdil Saakašviliho zadržanie vo svojom byte.

Kyjev 9. decembra (TASR) - Vodcu ukrajinského opozičného Hnutia nových síl a bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho zadržali v piatok v byte bývalého náčelníka hlavnej správy ukrajinskej polície pre Luhanskú oblasť. Informoval o tom v sobotu riaditeľ tlačového odboru ukrajinského ministerstva vnútra Artem Ševčenko.

Podľa agentúry Interfax Ševčenko dodal, že policajná operácia sa uskutočnila v byte plukovníka Jurija Pokiňborodu. Hovorca dodal, že Saakašvili počas zatýkania nekládol odpor.

Ševčenko vyhlásil, že Pokiňboroda už nie je príslušníkom policajných orgánov. Zo služby bol prepustený pred piatimi mesiacmi pre nadbytočnosť.

Interfax uviedol, že Pokiňboroda na svojej facebookovej stránke potvrdil Saakašviliho zadržanie vo svojom byte. Súčasne deklaroval, že s jeho zadržaním nemá nič spoločné. Uviedol tiež, že teraz sa obáva o svoj život. "Zostal som na slobode len preto, lebo oni rátajú s tým, že sa ma niekto zbaví - z pomsty za zatknutie Mišu (Saakašviliho)".

Saakašviliho bol zadržaný v Kyjeve 8. decembra. Je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti. Ukrajinská generálna prokuratúra totiž Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka. V prípade, že súd uzná Saakašviliho za vinného, hrozí mu trest od päť do desať rokov väzenia.

Interfax dodal, že súd teraz musí do 72 hodín rozhodnúť o tom, či na Saakašviliho uvalí väzbu, alebo ho bude vyšetrovať na slobode.

Saakašviliho polícia zadržala už 5. decembra, ale jeho stúpencom sa ho podarilo vyslobodiť z policajnej dodávky. Následne bolo po Saakašvilim vyhlásené pátranie.

Saakašvili opustil Gruzínsko v roku 2013 po takmer desaťročnom pôsobení v prezidentskej funkcií. Neskôr ho Porošenko vymenoval za gubernátora ukrajinskej Odeskej oblasti, kvôli čomu sa Saakašvili vzdal i svojho gruzínskeho občianstva. Avšak v roku 2016 z tejto funkcie odstúpil a sťažoval sa, že ukrajinské úrady blokujú jeho snahy o vykorenenie rozšírených korupčných praktík.

Porošenko v júni zbavil Saakašviliho ukrajinského pasu, čo gruzínsky exprezident napadol na súde, ktorý bude v kauze rozhodovať 21. decembra.

Prívrženci Saakašviliho už od 17. októbra protestujú pred budovou ukrajinského parlamentu. Svoje požiadavky, ktorých splnenie od poslancov žiadajú, tento týždeň rozšírili aj o prijatie zákona o impeachmente. Tento týždeň si v parku pri parlamente postavili aj protestný stanový tábor. Okolo tábora vztýčili barikády a vyzbrojili sa palicami a kovovými tyčami.