Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

SAE: Irán zasahuje do konfliktu v Jemene

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Irán zasahuje do konfliktu v Jemene, ale aj na iných miestach v regióne, pričom štáty z oblasti Perzského zálivu nemajú veľa dôvodov domnievať sa, že si s Teheránom niekedy vybudujú normálne vzťahy.

Dubaj 8. apríla (TASR) - Irán zasahuje do konfliktu v Jemene, ale aj na iných miestach v tomto regióne, pričom štáty z oblasti Perzského zálivu nemajú veľa dôvodov domnievať sa, že si s Teheránom niekedy vybudujú normálne vzťahy. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Abú Zabí minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov (SAE) Abdalláh bin Zajd Nahaján.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorá v súčasnosti podniká v Jemene letecké útoky na šiitských húsíov, žiada, aby Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) prijala rezolúciu, na základe ktorej by boli všetky zúčastnené strany povinné vstúpiť do dialógu, a zároveň by húsíom a iným skupinám, "ktoré vyčnievajú z radu", zakázala nákup zbraní, povedal minister zahraničných vecí SAE.

Irán ako regionálna šiitská veľmoc údajne podporuje húsíov, ktorí v Jemene ovládli celý západ krajiny vrátane metropoly Saná, hoci islamská republika aj vzbúrenci akúkoľvek priamu vojenskú pomoc popierajú.