Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Salah Abdeslam sa nezúčastní záverečnej fázy súdu v Bruseli

Súdny dokument leží na stole počas procesu s belgickým teroristom Salahom Abdeslamom na súde v Bruseli 5. feburára 2018. Foto: TASR/AP

Abdeslam v pondelok na úvod procesu odmietol vypovedať a naznačil, že neuznáva autoritu belgického súdu.

Brusel 6. februára (TASR) - Atentátnik Salah Abdeslam, jediný preživší člen džihádistických kománd, ktoré útočili 13. novembra 2015 v Paríži, sa nezúčastní pokračovania súdneho procesu prebiehajúceho od pondelka v Bruseli. V procese sa riešia obvinenia z nelegálnej držby zbraní a pokusu o vraždu súvisiace s prestrelkou v bruselskej štvrti Forest z marca 2016.

Abdeslam v pondelok na úvod procesu odmietol vypovedať a naznačil, že neuznáva autoritu belgického súdu. Belgická televízna stanica RTBF v utorok uviedla, že sa obvinený nezúčastní na štvrtkovom pojednávaní, na ktorom by mala predniesť svoje argumenty obhajoba.

"Salah Abdeslam informoval súd, že sa nechce zúčastniť na vypočutí vo štvrtok 8. februára," uviedol predseda prvostupňového súdu Luc Hennary v stručnom vyhlásení.

Federálna prokurátorka Kathleen Grosjeanová v pondelok požiadala súd o maximálny trest 20 rokov väzenia pre Salaha Abdeslama a Sofiena Ayariho. Obaja sa nachádzali v bruselskom dome, odkiaľ sa 15. marca 2016 strieľalo na policajtov.

Spravodajca TASR Jaromír Novak