Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Šalamúnove ostrovy pohrozili zahraničným novinárom deportáciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Uviedla to v stredu kancelária premiéra Šalamúnovych ostrovov Manasseha Sogavareho. K jej vyhláseniu prichádza v období rastúcich obáv o budúcnosť demokracie na tomto tichomorskom súostroví.

Honiara 25. augusta (TASR) - Šalamúnove ostrovy pohrozili, že zakážu alebo deportujú zahraničných novinárov za "neúctivé a ponižujúce" spravodajstvo. Uviedla to v stredu kancelária premiéra Šalamúnovych ostrovov Manasseha Sogavareho. K jej vyhláseniu prichádza v období rastúcich obáv o budúcnosť demokracie na tomto tichomorskom súostroví, všíma si agentúra AFP.

Sogavareho kancelária v rozsiahlom vyhlásení kritizujúcom nedávne spravodajstvo obvinila západných novinárov zo snahy o plánovanie "zmeny režimu" a zo šírenia "protičínskych názorov". Ďalej obvinila austrálsku televíziu ABC z "rasového profilovania a rasizmu" čím narážala na správu tejto televíznej stanice o rastúcom čínskom vplyve na Šalamúnových ostrovoch.

"Ústava Šalamúnových ostrovov chráni krajinu od rasovej diskriminácie a vláda zabezpečí odstránenie rasových praktík," píše sa vo vyhlásení dodávajúc, že aj tichomorské Kiribati, taktiež spojenec Číny, v "minulosti deportovalo novinárov".

Sogavare je štvornásobným premiérom Šalamúnových ostrovov a parlament mu v minulosti už dvakrát vyslovil nedôveru. V nedávnej dobe mu nastali problémy pre prehlbujúcu spoluprácu s Čínou.

Vlaňajšie rozsiahle nepokoje v hlavnom meste Honiara žiadali premiérovo odstúpenie. Sogavare v reakcii na tieto udalosti podpísal bezpečnostnú dohodu s Pekingom. Na jej základe môže čínska polícia na súostroví zasahovať v prospech "spoločenského poriadku".

Premiér Šalamúnových ostrovov nedávno navrhol zmenu ústavy s cieľom oddialiť plánované voľby. Tento krok zdôvodnil nedostatkom financií, pretože v tom istom roku sa bude konať aj športové podujatie Pacifické hry.