Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Salman Rushdie si prevzal Cenu mieru Nemeckého knižného obchodu

Autor Salman Rushdie prichádza na literárny galavečer PEN America 2023 vo štvrtok 18. mája 2023 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatšesťročný autor ocenenie získal za "nezdolnosť svojho ducha" a "za obohacovanie nášho sveta láskou k rozprávaniu príbehov," uvádza sa vo vyhlásení poroty.

Frankfurt nad Mohanom 22. októbra (TASR) - Britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie si v nedeľu vo Frankfurte nad Mohanom prevzal Cenu mieru Nemeckého knižného obchodu. Povedal, že je "nesmierne vďačný za túto skvelú cenu", ale mier mu teraz pripadá ako "fantázia". TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Žijeme v dobe, o ktorej som si nikdy nemyslel, že ju budem musieť zažiť," povedal Rushdie vo svojom prejave. Sloboda, a najmä sloboda prejavu, bez ktorej by knižný svet neexistoval, je podľa neho v súčasnosti terčom útokov zo strany "reakcionárskych, autoritárskych, populistických, demagogických, polovzdelaných, narcistických a ľahostajných hlasov".

Sedemdesiatšesťročný autor ocenenie získal za "nezdolnosť svojho ducha" a "za obohacovanie nášho sveta láskou k rozprávaniu príbehov," uvádza sa vo vyhlásení poroty.

Rushdie dlhodobo čelí vyhrážkam smrťou za svoj román Satanské verše vydaný z roku 1988. Zosnulý najvyšší iránsky vodca ajatolláh Chomejní v roku 1989 vydal fatvu, ktorou vyzval moslimov, aby zabili spisovateľa a každého, kto sa na vydaní Satanských veršov podieľal.

Spisovateľ vlani v auguste prežil pokus o vraždu, keď naňho v New Yorku zaútočil 24-ročný muž a nožom mu spôsobil vážne zranenia. Spisovateľ prestal vidieť pravým okom. Na budúci rok v apríli vydá spomienkovú knihu s názvom "Knife" (Nôž).