Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Za salmonelu v Plzni mohli špagety carbonara

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vývarovňa je momentálne uzatvorená a jej prevádzkovateľovi hrozí pokuta v maximálnej výške dva milióny českých korún.

Praha 29. júla (TASR) - Hygienici z českej Plzne dnes potvrdili, že salmonela, ktorou sa v uplynulých dňoch nakazilo 138 ľudí, pochádzala zo špagiet carbonara z vývarovne ZRTAS.

"Hotové pokrmy a škrupinky vajíčok obsahovali salmonelu," povedal riaditeľ krajskej hygienickej stanice v Plzni Přemysl Tomašuk a dodal, že výsledku sú zatiaľ neúplné. Podľa Tomašuka, ktorého citoval server Novinky.cz, by totiž potvrdenie, či pokrm a vzorky odobrané pacientom obsahujú rovnaký poddruh baktérie, mali mať hygienici na stole až v nasledujúcom týždni.

Do štvrtka sa v Plzni vyhodnotia vzorky odobrané z prostredia vývarovne a od zamestnancov ZRTAS-u. Materiály následne odošlú do Štátneho zdravotného ústavu v Prahe, ktorý by mal vyvodiť záverečné a oficiálne výsledky.

Špagety carbonara mala minulý týždeň v ponuke vývarovňa ZRTAS so sídlom na ulici Politických väzňov v Plzni. Pri ich príprave sa používajú surové žĺtka, ktoré sa rozmiešajú v práve uvarených cestovinách. Pokiaľ cestoviny medzičasom vychladnú, nemusia prejsť dostatočnou tepelnou úpravou.

Vývarovňa je momentálne uzatvorená a jej prevádzkovateľovi hrozí pokuta v maximálnej výške dva milióny českých korún. Spoločnosť ZRTAS vyjadrila ľútosť nad tým, že sa zákazníci zo spomínaného jedla nakazili. Salmonelu mala podľa vyjadrenia firmy obsahovať jedna zo surovín od dodávateľa.