Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Dva samovražedné atentáty v Iraku si vyžiadali osem obetí

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Irak v uplynulých mesiacoch zaznamenal veľký nárast násilia.

Tikrít 25. júna (TASR) - Najmenej osem irackých Turkménov prišlo o život pri útoku dvoch samovražedných atentátnikov, ktorí výbušninu na svojom tele odpálili počas protestnej akcie turkménskej menšiny na severe Iraku. Viac ako 20 ľudí bolo zranených.

Podľa vyhlásenia polície útočníci vošli do stanového tábora, ktorý si neďaleko mesta Tuz Churmato, na ceste vedúcej z Bagdadu do Kirkúku, vybudovali miestni Turkméni, aby tak upozornili na zlyhanie vlády pri ochrane ich národnostnej menšiny hlásiacej sa k šiitskej vetve islamu.

Irak v uplynulých mesiacoch zaznamenal veľký nárast násilia, ktorý súvisí s masovými protestmi sunnitskej menšiny proti šiitskej vláde vedenej premiérom Núrím Málikím. Narušenie jemnej rovnováhy vo vzťahoch medzi príslušníkmi oboch vetiev islamu je zrejme aj dôsledkom vplyvu občianskej vojny v susednej Sýrii.

Konflikt v Sýrii, kde proti sebe stoja prevažne sunnitskí povstalci a vládna armáda opierajúca sa o podporu šiitského Iránu a libanonského šiitského hnutia Hizballáh, môže podľa pozorovateľov viesť k sektárskemu násiliu v celom regióne.

Samovražedný atentátnik zabil v Iraku iránskych pútnikov
Traja iránski pútnici dnes zahynuli a 15 ďalších utrpelo zranenia pri samovražednom bombovom útoku v Iraku. Informovala o tom ruská agentúra ITAR-TASS.

K útoku došlo 50 kilometrov južne od Bagdadu. Podľa ministerstva vnútra sa atentátnik odpálil v autobuse, ktorý viezol iránskych pútnikov z irackej metropoly do posvätného šiitského mesta Karbalá.

K útoku došlo v čase, keď desaťtisíce šiitov, vrátane tých zo susedného Iránu, prúdia do Karbalá, aby si pripomenuli narodenie Mahdího - posledného z 12 šiitských imámov.

V pondelok pri sérii teroristických útokov v šiitských štvrtiach Bagdadu zahynulo približne 40 ľudí, ďalších 140 utrpelo zranenia. Sunnitskí extrémisti podľa ITAR-TASS často útočia práve počas šiitských osláv, na ktorých sa zúčastňuje množstvo ľudí.