Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Samovražední atentátnici zabili v jemenských mešitách najmenej 46 ľudí

Na snímke telá obetí samovražedného útoku v jemenskej mešite, ku ktorému došlo v piatok 20. marca 2015. Foto: TASR/AP/Hani Mohammed

Útočníci sa odpálili v čase poludňajších modlitieb v dvoch mešitách plných ľudí v centre hlavného mesta.

Saná 20. marca (TASR) - Najmenej 46 ľudí dnes zabila a približne 200 ďalších zranila trojica či štvorica samovražedných atentátnikov v jemenskej metropole Saná, ktorá je v rukách povstaleckého šiitského hnutia húsíov. Aktualizovanú bilanciu oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostné a lekárske zdroje.

Útočníci sa odpálili v čase poludňajších modlitieb v dvoch mešitách plných ľudí v centre hlavného mesta, navštevovaných prevažne stúpencami húsíov. Toto hnutie má pod kontrolou väčšinu severného Jemenu vrátane hlavného mesta Saná.

K útokom na mešity došlo na druhý deň po intenzívnych bojoch v juhojemenskom prístavnom meste Aden, kam zo Saná utiekol prezident so svojimi stúpencami, keď húsíovia nastolili v metropole svoju vládu.

V bojoch medzi oboma tábormi zahynulo vo štvrtok 13 ľudí a vynútili si uzavretie medzinárodného letiska v Adene.

V súčasnosti majú húsíovia pod kontrolou najmenej deväť z 21 provincií Jemenu.

Situáciu komplikuje vplyvná jemenská odnož al-Káidy, ktorá v uplynulých dňoch útočila na oba prezidentské tábory.

Na sociálnych sieťach sa objavili správy, podľa ktorých dnešné útoky v mešitách spáchali militanti Islamského štátu, informovala agentúra AP. Uviedla, že tieto tvrdenia jednotlivcov sa nepodarilo potvrdiť. Ak by boli pravdivé, išlo by o prvý veľký útok Islamského štátu v Jemene.