Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Samovražední útočníci zabili na vojenskej základni v Iraku 15 ľudí

Dym stúpa po bojoch medzi irackými bezpečnostnými silami a militantmi Islamského štátu (IS) na frontovej línii v irackom Tikríte, 130 km severne od Bagdadu, archívne foto z 12. marca 2015. Foto: TASR/AP

K útoku na bývalú americkú základňu pri Tikríte, ktorá je známa pod anglickým názvom Camp Speicher, sa prihlásil Islamský štát.

Bagdad 3. januára (TASR) - Najmenej 15 príslušníkov irackých bezpečnostných síl zahynulo dnes pri útoku na vojenskú základňu pri meste Tikrít, kde odpálili nálože piati samovražední útočníci. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na zdroje z irackého bezpečnostného rezortu.

K útoku na bývalú americkú základňu pri Tikríte, ktorá je známa pod anglickým názvom Camp Speicher, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Podľa zdrojov Reuters dvaja spomedzi útočníkov odpálili vozidlá naložené výbušninou pri vstupnej bráne, zatiaľ čo zvyšní traja sa vyhodili do vzduchu po tom, ako sa dostali dovnútra.

Okrem najmenej 15 mŕtvych hlásia v súvislosti týmto útokom aj 22 zranených príslušníkov bezpečnostných síl. Vo vyhlásení IS zverejnenom na internete sa uvádza, že terčom mali byť "školitelia armády odmietačov", čo je výraz používaný sunnitskými extrémistami na označenie šiitských moslimov.