Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útočník v Afganistane zabil desať ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odpálil sa v aute v husto obývanom okrese Azra,

Kábul 1. novembra (TASR) - Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších minimálne 20 utrpelo dnes zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej v aute, ktorú na východe Afganistanu odpálil samovražedný útočník. Informovala o tom agentúra DPA.

"Samovražedný atentátnik sa odpálil v aute v husto obývanom okrese Azra," povedal hovorca guvernéra provincie Logar. Čo bolo cieľom útoku, hovorca neuviedol, ale dodal, že medzi zranenými je aj šesť detí.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne po jeho uskutočnení nikto neprihlásil.

Pri ďalšom incidente, ku ktorému došlo neďaleko americkej leteckej základne v Bagrame, utrpelo zranenia 26 väzňov, keď raketa vypálená príslušníkmi hnutia Taliban, zasiahla namiesto základne miestnu väznicu.

"Raketu vystrelili vzbúrenci v piatok neskoro večer," uviedol hovorca afganského ministerstva obrany.

Väčšinu väzňov nápravného ústavu v Bagrame, ktorý americká armáda odovzdala afganskej vláde pred dvoma rokmi, tvoria práve bojovníci Talibanu.

"Naším cieľom nebola väznica, ale základňa," uviedol pre agentúru DPA hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid. Bohužiaľ, raketa zasiahla väznicu a niekoľko väzňov trpelo zranenia. Tým želám skoré uzdravenie. Zodpovednosť za to však nesú Američania, pretože oni postavili väzenie vedľa základne," dodal Mudžáhid.

Militanti z hnutia Taliban podľa agentúry DPA v ostatnom čase zjavne zmenili taktiku a pri útokoch na vládne a vojenské objekty namiesto výbušných systémov a samovražedných atentátnikov čoraz častejšie využívajú rakety a mínomety.