Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útočník zabil v Bagdade najmenej siedmich ľudí

V irackej metropole Bagdad sa odpálil samovražedný útočník Foto: TASR/AP

K útoku sa prostredníctvom vyhlásenia šíreného na internete prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Bagdad 29. marca (TASR) - Najmenej sedem ľudí dnes zahynulo a minimálne 23 osôb utrpelo zranenia pri výbuchu nálože, ktorú v irackej metropole Bagdad odpálil samovražedný útočník. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Nemenovaný predstaviteľ polície uviedol, že samovražedný atentátnik sa odpálil v hlúčiku námezdných robotníkov zhromaždených na rušnom trhovisku na námestí Tajaran v centre Bagdadu. Počet obetí potvrdili aj zdravotníci, ktorí na mieste výbuchu zasahovali.

K útoku sa prostredníctvom vyhlásenia šíreného na internete prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá uviedla, že cieľom atentátu boli príslušníci šiitských milícií.

V posledných mesiacoch uskutočnili militanti z Islamského štátu v Iraku viacero mohutných bombových útokov, ktorých obeťami boli najmä príslušníci šiitskej väčšiny a bezpečnostných síl, ktoré sú tiež prevažne šiitské.

K dnešnému útoku došlo v čase, keď bol IS nútený ustúpiť na viacerých frontoch v Iraku a Sýrii, kde ovláda pomerne rozsiahle územia, na ktorých vyhlásil kalifát.