Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Samovražední atentátnici zabili v Kamerune najmenej 20 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Jossy Ola

Dnešné v meste Bodo sú najnovšími incidentmi v oblasti, kde pôsobí islamistické hnutie Boko Haram, ktoré sa v minulosti prihlásilo k zodpovednosti za viacero útokov na civilné a vojenské ciele.

Douala 25. januára (TASR) - Najmenej 20 mŕtvych a veľký počet zranených si dnes vyžiadali výbuchy bômb štyroch samovražedných atentátnikov, ktorí zaútočili na trhovisku v meste Bodo na severe Kamerunu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Na trhovisku sa odpálili samovražední útočníci. Presný počet mŕtvych alebo zranených zatiaľ nepoznáme," uviedol pre Reuters nemenovaný miestny predstaviteľ.

Dnešné samovražedné útoky v meste Bodo sú najnovšími incidentmi v oblasti, kde pôsobí islamistické hnutie Boko Haram, ktoré sa v minulosti prihlásilo k zodpovednosti za viacero útokov na civilné a vojenské ciele.

Boko Haram vedie už šesť rokov boj za vytvorenie islamistického štátu na severovýchode Nigérie. Susedné štáty - vrátane Kamerunu - sa vlani spojili a podnikajú proti tejto extrémistickej organizácii spoločné akcie. Konflikt sa rozšíril aj na ich územia a vyhnal z domova desaťtisíce ľudí.

Vedenie hnutia Boko Haram prisahalo vlani vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorá na častiach území Iraku a Sýrie vyhlásila svoj kalifát a v posledných mesiacoch podnikla viacero veľkých teroristických útokov v Európe.