Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Koalícia pod vedením USA zhodila na sýrsky Hadžín fosforové bomby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Koalícia pod vedením USA 14. novembra bombardovala Hadžín a susednú obec Šafa medzinárodne zakázanými kazetovými bombami, pričom medzi mŕtvymi a zranenými boli aj civilisti.

Moskva 21. novembra (TASR) - Koalícia pod vedením USA zhodila v stredu fosforové bomby na mesto Hadžín vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Zahynulo pri tom množstvo civilistov a ďalší utrpeli zranenia. Informovala o tom sýrska štátna agentúra SANA.

Podľa nej koalícia bombardovala ciele teroristickej organizácie Islamský štát (IS), pričom však zasiahla aj domy civilistov.

Ruská agentúra TASS poznamenala, že koalícia pod vedením USA 14. novembra bombardovala Hadžín a susednú obec Šafa medzinárodne zakázanými kazetovými bombami, pričom medzi mŕtvymi a zranenými boli aj civilisti. Dva dni predtým pri podobných útokoch zahynulo a utrpelo zranenia 60 ľudí, uviedol TASS.

Podľa údajov mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii si nálety koalície v provincii Dajr az-Zaur vyžiadali od začiatku novembra životy vyše 40 detí.

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí poslalo nedávno Bezpečnostnej rade OSN list, v ktorom obvinilo koalíciu vedenú USA z páchania vojnových zločinov v Sýrii. Damask vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby dôrazne odsúdila akcie koalície a "vytvorila medzinárodný, neutrálny a nezávislý mechanizmus na vyšetrovanie týchto zločinov a potrestala ich páchateľov".