Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sanders: Treba uznať občianske práva palestínskeho ľudu

Demokratický americký prezidentský kandidát Bernie Sanders Foto: TASR/AP

Senátor za štát Vermont kritizoval vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za výstavbu židovských osád na západnom brehu Jordánu a za zadržiavanie príjmov z daní, ktoré patria Palestínčanom.

Salt Lake City/Washington 22. marca (TASR) - Demokratický uchádzač o nomináciu na prezidentský úrad USA Bernie Sanders v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty by mali neochvejne podporovať Izrael, ale každé mierové riešenie situácie na Blízkom východe musí obsahovať aj uznanie občianskych práv palestínskeho ľudu.

Senátor za štát Vermont kritizoval vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za výstavbu židovských osád na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku) a za zadržiavanie príjmov z daní, ktoré patria Palestínčanom. Sanders však kritizoval aj lídrov Hamasu a útoky tohto palestínskeho radikálneho hnutia proti Izraelu.

Sanders predniesol prejav o zahraničnej politike v Salt Lake City v štáte Utah, keďže na západe USA práve vedie predvolebnú kampaň. To mu zabránilo predniesť príhovor vo Washingtone na konferencii záujmovej skupiny Americko-izraelský výbor pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorá v Bielom dome a Kongrese lobuje za silnú americkú podporu Izraela. Na konferencii vystúpila v ten deň s prejavom aj Sandersova demokratická rivalka Hillary Clintonová a traja republikánski uchádzači o Biely dom, napísala dnes tlačová agentúra AP.

Sanders, ktorý je Žid, vyhlásil, že je jediným prezidentským kandidátom s osobnými väzbami na Izrael. Dodal, že v mladosti pracoval v kibuci.

Republikánsky kandidát Donald Trump na konferencii AIPAC povedal, že ak sa stane prezidentom, jeho prioritou číslo jeden bude zrušiť jadrovú dohodu svetových veľmocí s Iránom, ktorú dosiahli vlani. "Táto dohoda je katastrofálna - pre Ameriku, pre Izrael a pre celý Blízky východ. Je tu zásadný problém. Popredného sponzora terorizmu vo svete sme odmenili 150 miliardami dolárov a nedostali sme za to absolútne nič," vyhlásil Trump, ktorý podporuje americko-izraelské vzťahy a "nenarušiteľné" priateľstvo oboch krajín.

Trump v prejave povedal, že ak ho v novembri zvolia za prezidenta, okamžite sa stretne s izraelským premiérom Netanjahuom, ktorý takisto ostro kritizoval jadrovú dohodu s Iránom. Podnikateľ sa tiež zaviazal, že americké veľvyslanectvo presťahuje do "večného hlavného mesta židovského ľudu, Jeruzalema".

Clintonová v príhovore na stretnutí AIPAC kritizovala Trumpa za jeho posun v zahraničnej politike a dodala, že ona dohodu s Iránom podporuje. "Som presvedčená, že USA, Izrael a celý svet sú vďaka nej bezpečnejšie," citovala ju tlačová agentúra DPA.

Clintonová odsúdila Trumpa za to, že najprv tvrdil, že bude "neutrálny" v izraelsko-palestínskom konflikte, ale teraz zmenil kurz a prisľúbil podporu Izraelu.