Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sanders obvinil Trumpa, že vyzýva k násilnostiam

Bernie Sanders Foto: TASR/AP

Vinu za množiace sa incidenty Trump pripisuje Sandersovi, ktorého označil za komunistického priateľa.

Washington 13. marca (TASR) - Uchádzač o nomináciu do volieb prezidenta USA za Demokratickú stranu Bernie Sanders dnes rozhodne poprel, že by jeho prívrženci programovo narušovali a marili predvolebné mítingy jeho hlavného rivala z tábora republikánov Donalda Trumpa.

Sanders v noci nadnes v prejave k svojim priaznivcom v Chicagu uviedol, že "naši prívrženci reagujú na kandidáta, ktorý rôznymi spôsobmi vyzýva k násiliu".

Mal tým na mysli nedávny výrok, keď sa Trump na mítingu vyjadril, že by bol rád, keby došlo k fyzickej konfrontácii s niekým z tábora demokratov. Podľa Sandersovho názoru by mal Trump teraz jednoznačne deklarovať, že "fyzické násilie na predvolebných zhromaždeniach nemá v Amerike miesto."

Polemiku na túto tému rozpútali piatkové udalosti, keď Trump z bezpečnostných dôvodov zrušil predvolebné zhromaždenie v Chicagu, pretože tam predtým došlo k masovej bitke medzi jeho prívržencami a odporcami. V sobotu bolo zasa ohrozené Trumpovo predvolebného zhromaždenie v štáte Ohio.

Vinu za množiace sa incidenty Trump pripisuje Sandersovi, ktorého označil za "komunistického priateľa". V dnešnom prejave v meste Kansas City v štáte Missouri, kde sa na budúci týždeň uskutočnia republikánske primárky, Trump vyjadril presvedčenie, že keby sa tak ako sandersovci správali jeho prívrženci, "bolo by to na prvých stranách novín".

Podľa agentúry AP ochranka na dnešných Trumpových mítingoch v Kansas City vyviedla desiatky ľudí z tábora jeho odporcov. Trump tieto situácie vždy komentoval a vyzval svojich priaznivcov, aby k oponentom boli "milí". Od policajtov však Trump žiadal, aby narušiteľov vzali do väzby.

Agentúra AP medzičasom informovala, že úrady v štáte Ohio identifikovali muža, ktorý v noci na sobotu (SEČ) na letisku v Daytone preskočil zátarasy a chcel sa zrejme vrhnúť na rečniaceho Trumpa, v čom mu však zabránila jeho ochranka.

K týmto udalostiam dochádza len niekoľko dní pred utorkovými kľúčovými primárkami v piatich štátoch: Illinois, Missouri, Ohiu, Floride a Severnej Karolíne. Ak v nich Trump uspeje, získa najlepšiu pozíciu spomedzi kandidátov na získanie republikánskej nominácie do novembrových prezidentských volieb.