Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sandersová ostane aj po odchode z Bieleho domu Trumpovou stúpenkyňou

Sarah Sandersová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sarah Sandersová, ktorej otec Mike Huckabee, je bývalým republikánskym guvernérom Arkansasu, post hovorkyne Bieleho domu prebrala v polovici roka 2017 po Seanovi Spicerovi.

Washington 14. júna (TASR) - Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová prisľúbila, že aj po svojom odchode z funkcie ostane "jednou z najotvorenejších a najlojálnejších zástankýň prezidenta" USA Donalda Trumpa. Uviedla tiež, že byť hovorkyňou Bieleho domu bolo pre ňou "životnou poctou" a "zbožňovala každú minútu" tejto práce.

Sandersová sa takto vyjadrila po tom, ako Trump oznámil, že ako hovorkyňa na konci júna vo svojej funkcii skončí a vráti sa domov do štátu Arkansas. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Sandersovej odchod z postu oznámil Trump vo štvrtok na Twitteri, a to len krátko pred tým, než spoločne s ňou vystúpil na podujatí zameranom na integráciu bývalých väzňov do spoločnosti organizovanom Bielym domom. Na Twitteri tiež napísal, že dúfa, že Sandersová sa bude uchádzať o miesto "guvernérky Arkansasu", keďže na tomto poste by podľa jeho slov bola "fantastická".

Na zmienenom podujatí následne Trump narušil jeho priebeh a Sandersovú povolal z publika. Označil ju za "bojovníčku" a vychválil prácu, ktorú v Bielom dome odviedla. O Sandersovej sa vyjadroval ako "priateľke, žene, a skvelej, skvelej osobe", ktorá je "veľmi obľúbená".

Sandersová, ktorej následne prenechal mikrofón, zase pochválila Trumpa i svojich kolegov v Bielom dome a dodala, že "zbožňovala každú minútu" svojej práce. "Budem naďalej jednou z najotvorenejších a najlojálnejších prívrženkýň prezidenta a jeho agendy a viem, že má pred sebou ešte ďalších neuveriteľných šesť rokov a veľa toho spraví," dodala.

Sandersová, ktorej otec Mike Huckabee, je bývalým republikánskym guvernérom Arkansasu, post hovorkyne Bieleho domu prebrala v polovici roka 2017 po Seanovi Spicerovi, ktorý bol polroka Trumpovým prvým hovorcom. V Bielom dome patrila k Trumpovým najbližším spolupracovníkom a bola tiež súčasťou malej hŕstky ľudí, ktorá s prezidentom pracovala už od jeho predvolebnej kampane.

Agentúra AFP pripomenula, že Sandersová, síce lojálna voči Trumpovi, mala problematický až bojovný vzťah k novinárom pokrývajúcim dianie v Bielom dome, pričom sa jej pripisuje zodpovednosť za zrušenie tamojších každodenných tlačových brífingov, ktoré fungovali za predošlých prezidentov.

Posledný takýto brífing s novinármi absolvovala v Bielom dome 11. marca. Miesto brífingov však naďalej poskytovala rozhovory Trumpovi naklonenej televíznej stanici Fox News, zatiaľ čo iným novinárom dávala len krátke neformálne brífingy.

Sandersovú tiež obviňovali z toho, že médiám viackrát klamala, čo ona sama popiera. Napriek jej pomerne zlej reputácii v mediálnych kruhoch, však Trumpova administratíva nijakým spôsobom nenaznačovala, že by sa schyľovalo k jej odchodu, dopĺňa AFP.