Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sankcie proti Rusku majú pozitívny vplyv na postup Moskvy voči Kyjevu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Uviedol to Vygaudas Ušackas, veľvyslanec EÚ v Moskve, v rozhovore pre agentúru Bloomberg.

Moskva 25. júna (TASR) - Sankcie Európskej únie (EÚ) proti Rusku za jeho prístup ku konfliktu na Ukrajine majú pozitívny vplyv na postup Moskvy voči Kyjevu. Uviedol to Vygaudas Ušackas, veľvyslanec EÚ v Moskve, v rozhovore pre agentúru Bloomberg.

Vzťahy EÚ a Moskvy sa veľmi zhoršili po vlaňajšej anexii Krymu a pre podporu, ktorú Moskva poskytuje ukrajinským separatistom. Brusel, ale tiež USA a ďalšie západné štáty zaviedli proti jednotlivcom aj firmám z Ruska sankcie, ktoré tvrdo zasiahli ruskú ekonomiku. Moskva na odvetu zakázala dovoz potravín zo Západu.

Západ obmedzil ruským bankám prístup na zahraničné kapitálové trhy, zakázal firmám vyvážať do Ruska technológie pre energetický priemysel aj predaj zbraní a niektorých spotrebných tovarov, ktoré by mohli byť použité aj na vojenské účely.

Ruská ekonomika sa v dôsledku sankcií aj zníženia cien ropy prepadla do recesie, prvej po šiestich rokoch, zákaz dovozu potravín a tiež oslabenie rubľa zase naštartovali rast inflácie v Rusku.

Vláda v Kyjeve sa s rebelmi dohodla na prímerí, napriek tomu zostáva situácia vo východoukrajinskom Donbase aj naďalej napätá. Obe strany konfliktu sa opakovane obviňujú z porušovania platnej dohody o prímerí a stiahnutí ťažkých zbraní z demarkačnej čiary. Aj preto by podľa Ušackasa mali sankcie zostať v platnosti.