Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sanofi Pasteur začína vývojom vakcíny proti vírusu zika

Na snímke zdravotnícky pracovník strieka v Sambadrome prípravkom na ničeniu hmyzu počas operácie proti šíreniu komárov druhu Aedes aegypti, ktoré prenášajú vírus Zika Foto: TASR/AP

Dcérska spoločnosť Sanofi k tomuto rozhodnutiu dospela deň po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila medzinárodnú pohotovosť v dôsledku šírenia vírusu zika.

Paríž 2. februára (TASR) - Francúzska spoločnosť Sanofi Pasteur, zaoberajúca sa výhradne vývojom a produkciou vakcín, oznámila dnes začiatok výskumu a vývoja novej vakcíny proti vírusu zika.

Dcérska spoločnosť medzinárodnej farmaceutickej spoločnosti Sanofi k tomuto rozhodnutiu dospela deň po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila medzinárodnú pohotovosť v dôsledku šírenia vírusu zika.

Túto nákazu prenášajú komáre druhu Aedes a lekári ju spájajú so zvýšeným výskytom vzácnej choroby novorodencov na americkom kontinente, približuje agentúra AP.

Proti vírusu zika, ktorý pochádza z rovnakého kmeňa vírusov ako nákazlivá vírusová horúčka dengue - takisto prenášaná komármi -, nebola doteraz vytvorená ani vakcína, ani iné liečivo.

Spoločnosti Sanofi sa vlani v Brazílii - po rokoch vedeckého výskumu po získaní licencie - podarilo uskutočniť prvé úspešné očkovanie na horúčku dengue.

Sanofi vo svojom dnešnom vyhlásení uviedla, že jej skúsenosti s vakcínou proti horúčke dengue "môžu byť rýchlym motorom pri pochopení šírenia" vírusu zika a "urýchlia identifikáciu kandidáta na vakcínu, vhodného pre ďalší klinický vývoj".