Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Santorum odstúpil pre nedostatok peňazí na predvolebnú kampaň

Rick Santorum Foto: TASR/AP

Santorum odstúpil z nominačného súboja 10. apríla, deň po tom, čo jeho trojročnú dcéru, trpiacu vzácnou poruchou chromozómov, prepustili z nemocnice.

Washington 12. apríla (TASR) - Hlavným dôvodom odstúpenia Ricka Santoruma zo súboja o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany bol nedostatok finančných prostriedkov na kampaň.

"Minuli sme hotovosť do takej miery, že to nebolo udržateľné," povedal dnes bývalý americký senátor za štát Pensylvánia v rozhlasovej relácii Today's Issues, ktorú vysiela sieť kresťansky orientovaných rozhlasových staníc American Family Radio. Santorum dodal, že to bolo prvýkrát, čo sa kampaň ocitla v mínuse a nepomohlo by ani zháňanie sponzorských príspevkov, uviedla stránka nationaljournal.com.

Santorum odstúpil z nominačného súboja 10. apríla, deň po tom, čo jeho trojročnú dcéru, trpiacu vzácnou poruchou chromozómov, prepustili z nemocnice. O tom, či aj toto zohralo úlohu v jeho rozhodovaní, sa dnes nezmienil.

Povedal však, že skončiť kampaň sa rozhodol po prehre vo Wisconsine, kde on i jeho tím mali pocit, že môžu zvíťaziť. "V týždni po Wisconsine sme v podstate nezískali žiadne peniaze," povedal Santorum s tým, že jeho štáb rozoslal žiadosti o dary. "Ľudia mailom odpovedali, že preteky sa skončili."
Santorum bol v republikánskych primárkach hlavným súperom favorizovaného Mitta Romneyho, ktorý v prípade úspechu vyzve v novembrových voľbách úradujúceho demokratického prezidenta Baracka Obamu.

V primárkach ešte zostali bojovať bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich a texaský kongresman Ron Paul. Nie sú však považovaní za vážnych súperov Romneyho.