Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Objavili sa ďalšie prípady zneužívania detí zahraničnými vojakmi v SAR

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zneužívané dievčatá uviedli, že vojaci, ktorí ich zneužívali, patrili ku gruzínskemu a francúzskemu kontingentu vojenskej misie Európskej únie v Stredoafrickej republike.

Ženeva 29. januára (TASR) - Šesť ďalších prípadov sexuálneho zneužívania detí európskymi vojakmi v Stredoafrickej republike (SAR) zaznamenal Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR). Informovala dnes o tom agentúra AP s odvolaním sa na šéfa tohto úradu Zajda Raada Husajna.

Zneužívané dievčatá uviedli, že vojaci, ktorí ich zneužívali, patrili ku gruzínskemu a francúzskemu kontingentu vojenskej misie Európskej únie v Stredoafrickej republike (EUFOR RCA). K zneužívaniu malo dôjsť v roku 2014 v blízkosti tábora pre vnútorne vysídlené osoby nachádzajúcom sa pri letisku v hlavnom meste Bangui. V tom čase sa zahraniční vojaci snažili utlmiť občiansku vojnu medzi kresťanskými a moslimskými milíciami.

Niekoľko dievčat, vtedy vo veku 14-16 rokov, tvrdí, že vojaci im za sex zaplatili alebo ich znásilnili. Iné sedemročné dievča uviedlo, že za orálny sex s vojakmi francúzskej vojenskej misie dostalo fľašu vody a balíček sušienok. Toto dievča a deväťročný chlapec obvinili francúzskych vojakov zo zneužívania aj ďalších detí.

Na misii EUFOR sa zúčastnilo okolo 1000 vojakov. Podporovali 6000 afrických a 2000 francúzskych vojakov.