Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

SAR: Prezidentskí kandidáti žiadajú zastaviť sčítavanie hlasov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kandidáti tvrdia, že volebný proces bol podvodne zmarený a voliči jeho výsledky spochybnia.

Bangui 4. januára (TASR) - Dve tretiny z 30 kandidátov v prezidentských voľbách v Stredoafrickej republike (SAR) vyzvali dnes miestne úrady, aby pre podozrenie z údajného volebného podvodu prerušili sčítavanie odovzdaných hlasov. Informovala o tom agentúra AP.

Skupina 20 prezidentských kandidátov svoju žiadosť vyslovila na tlačovej konferencii po sčítaní približne 40 percent všetkých odovzdaných hlasov. Kandidáti tvrdia, že volebný proces bol podvodne zmarený a voliči jeho výsledky spochybnia.

Volieb v SAR, ktoré sa konali 30. decembra, sa mohli zúčastniť približne dva milióny oprávnených voličov.

O prezidentský úrad sa v SAR uchádzalo 30 kandidátov. Napriek chýbajúcim prieskumom verejnej mienky sa za favoritov považujú bývalí premiéri krajiny Anicet-Georges Dologuélé či Martin Ziguélé, ako aj moslimský líder a bývalý minister Karim Meckasousa. O túto pozíciu sa v súlade s ústavou nemohla uchádzať momentálna dočasná prezidentka SAR Catherine Sambová-Panzová.

Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka.

V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli v krajine tisícky ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina z celkového množstva 4,7 milióna obyvateľov.