Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

SAR: V druhom kole prezidentských volieb si zmerajú sily expremiéri

Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny 30. decembra 2015 v Banqui počas parlamentných volieb v Stredoafrickej republike. Foto: TASR/AP

V decembrovom prvom kole prezidentských volieb v nepokojnej Stredoafrickej republike (SAR) zvíťazil expremiér Anicet-Georges Dologuélé.

Bangui 7. januára (TASR) - V decembrovom prvom kole prezidentských volieb v nepokojnej Stredoafrickej republike (SAR) zvíťazil expremiér Anicet-Georges Dologuélé. O niekoľko percent predstihol ďalšieho bývalého predsedu vlády Faustina Archanga Touaderu, s ktorým si zrejme zmeria sily v druhom kole volieb.

Oznámila to dnes predsedníčka Národnej volebnej komisie SAR Marie-Madeleine Nkouetová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Dologuélé podľa predbežných výsledkov získal 23,78 percenta hlasov, zatiaľ čo Touadera 19,42.

Ďalší krok je teraz v kompetencii ústavného súdu, ktorý by mal oficiálne rozhodnúť o konaní druhého kola volieb. Termín hlasovania bol predbežne stanovený na 31. januára.

V prezidentských voľbách, ktoré sa konali 30. decembra, súperilo celkovo 30 kandidátov. Dve tretiny z nich tento týždeň vyzvali na prerušenie sčítavania odovzdaných hlasov pre údajné podozrenie z volebného podvodu; väčšina nespokojencov však napokon svoju požiadavku stiahla.

Zvolenie nového prezidenta má kľúčový význam v snahách o upokojenie situácie v tejto chudobnej vnútrozemskej krajine, ktorú od roku 2012 sužujú násilnosti medzi kresťanmi a moslimami. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli tisícky ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina zo 4,7 milióna obyvateľov.