Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Sarkozy chce, aby Francúzsko dodalo Rusom bojovú loď Mistral

Výsadková loď triedy Mistral Foto: TASR/AP

Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy tvrdí, že v kauze dodávky vrtuľníkových lodí triedy Mistral do Ruska by Francúzsko malo dodržať svoje slovo.

Paríž 26. novembra (TASR) - Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy tvrdí, že v kauze dodávky vrtuľníkových lodí triedy Mistral do Ruska by Francúzsko malo dodržať svoje slovo. Uviedol to nedávno v rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro, o ktorom dnes informovala agentúra TASS.

Vyjadril súčasne počudovanie nad tým, že v situácii, keď svet čelí islamistickej hrozbe, "sme nenašli nič lepšie, než vytvárať podmienky na rozpútanie novej studenej vojny medzi Európou a Ruskom". Priznal, že pozícia ruského vedenia ku kríze na Ukrajine "vytvára isté problémy", ale bez ohľadu na to "mistraly treba Rusku dodať". Podľa neho s Ruskom treba rokovať a nájsť kompromis - "tak ako v roku 2008 s Gruzínskom".

Námestník ruského ministra obrany Jurij Borisov v utorok vyhlásil, že Rusko sa bude striktne držať podpísanej zmluvy a podá na Francúzsko žalobu, ak sa neuskutoční dodávka prvej z dvoch objednaných vojnových lodí.

Borisovovo vyhlásenie sa objavilo v deň, keď parížsky Elyzejský palác vydal komuniké francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, v ktorom vysvetlil dôvody, prečo Francúzsko nemôže Rusku dodať vojnovú loď Vladivostok.

Ako pred časom napísal francúzsky týždenník Le Point, nejde o prvú Sarkozyho kritiku na margo rozhodnutia francúzskeho vedenia ohľadom mistralov. Sarkozy už dlhší čas socialistickej vláde a Hollandovi vyčíta, že sa v tejto veci podriaďujú požiadavkám USA a ostatných partnerov v Európe. Podľa neho by sa Francúzsko v tejto záležitosti malo rozhodovať samostatne a nepoddávať sa nátlaku, "keď ho niekto požiada, aby zaujalo takú či onakú pozíciu".

Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov v utorok v Moskve v reakcii na vyhlásenie z Paríža uviedol, že "keby to záviselo od Hollanda, dodávka mistralov by sa realizovala".

Podľa neho sa Francúzsko snaží nájsť rovnováhu medzi svojimi záväzkami voči Rusku a vzťahmi v rámci NATO. Upozornil však, že nedodanie vrtuľníkových lodí poškodí povesť Francúzska a ohrozí jeho pozíciu na celosvetovom zbrojárskom trhu, kde môže byť vnímané ako nespoľahlivý partner. "Teraz nesplnili dodávku nám, potom to môže byť niekto iný," uviedol Puškov.

Výsadková loď Mistral dokáže naraz prevážať 16 vrtuľníkov, štyri vyloďovacie člny alebo vznášadlá, 450 vojakov a 70 vozidiel vrátane 13 ťažkých tankov. S takýmto nákladom môže operovať v danej oblasti maximálne 45 dní. V prípade krátkodobej misie je možné zvýšiť počet prepravovaných vojakov až na 900.

Zmluva o dodávke lodí triedy bola podpísaná za Sarkozyho vlády.