Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Sarkozyho kabinet schválil nové protiterotistické opatrenia

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy Foto: TASR/AP

Kabinet prezidenta Nicolasa Sarkozyho odobril návrh zákona, ktorý zakazuje cestovať do teroristických výcvikových táborov v zahraničí, ako aj navštevovať internetové stánky podporujúce terorizmus.

Paríž 11. apríla (TASR) - Francúzska vláda schválila dnes po marcovej streľbe islamského extrémistu Mohameda Meraha na juhu krajiny nové opatrenia proti terorizmu.

Kabinet prezidenta Nicolasa Sarkozyho odobril návrh zákona, ktorý zakazuje cestovať do teroristických výcvikových táborov v zahraničí, ako aj pravidelne navštevovať internetové stánky podnecujúce alebo podporujúce terorizmus.

Francúzsky minister spravodlivosti Michel Mercier uviedol, že tieto kroky sú zamerané na to, aby zabránili teroristickým akciám v štýle "vlka samotára", citovala ho agentúra AP.

Mohamed Merah v marci pri troch útokoch v južnom Francúzsku zabil troch vojakov, tri deti zo židovskej školy a rabína. K útokom došlo pred aprílovým prvým kolom prezidentských volieb, v ktorých sa uchádza o znovuzvolenie súčasný prezident Nicolas Sarkozy.

Francúzska polícia odvtedy zadržala desiatky islamistov. Parížska prokuratúra v utorok oznámila, že 13 z nich začala oficiálne vyšetrovať pre podozrenie z terorizmu. Muži údajne vyzývali na zavedenie moslimského práva šaría, prechovávali zbrane a pripravovali sprisahania vrátane únosu sudcu.