Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Saský premiér Tillich odstúpi z čela vlády, aj krajinskej organizácie

Na archívnej snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (v strede) so Stanislawom Tillichom (vľavo). Foto: TASR/AP

Nástupcom Tillicha by sa podľa mediálnych informácií mal stať tak vo funkcii krajinského premiéra, ako aj predsedu krajinskej organizácie CDU Michael Kretschmer.

Drážďany 18. októbra (TASR) - Predseda krajinskej vlády v nemeckej spolkovej krajine Sasko, Stanislaw Tillich dnes v Drážďanoch avizoval demisiu s tým, že v decembri odovzdá svoju funkciu "do mladších rúk". Informáciu priniesli Stredonemecký rozhlas (MDR) a tlačová agentúra DPA.

Politik lužickosrbskej národnosti sa súčasne už nebude uchádzať o zvolenie za predsedu krajinskej organizácie Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Sasku.

Nástupcom Tillicha (58), ktorý stojí na čele saskej krajinskej vlády od mája 2008, by sa podľa mediálnych informácií mal stať tak vo funkcii krajinského premiéra, ako aj predsedu krajinskej organizácie CDU Michael Kretschmer (42).

Tillichova prekvapujúca demisia súvisí podľa znalcov pomerov s neuspokojivým výsledkom saských kresťanských demokratov v septembrových parlamentných voľbách.

Už niekoľko dní sa v Sasku špekuluje o väčšej rekonštrukcii tamojšieho vládneho kabinetu.

Najsilnejšou politickou stranou vo voľbách do Spolkového snemu (Bundestagu) z 24. septembra sa na území Saska stala Alternatíva pre Nemecko (AfD).