Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Sassoli: Sacharovova cena odmeňuje Navaľného boj proti korupcii

Na archívnej snímke z 20. februára 2021 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj ukazuje znak víťazstva na súde v Moskve. Foto: TASR/AP

Dnes udelená cena je uznaním jeho obrovskej odvahy, uviedol predseda Európskeho parlamentu.

Štrasburg 20. októbra (TASR) - Európsky parlament udelením tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia väznenému ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému uskutočnil výzvu na jeho prepustenie. Na svojom účte na Twitteri to v stredu napísal predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli.

Sassoli, ktorého úlohou ako šéfa zákonodarného zboru EÚ je oznámiť laureáta prestížnej ceny, sa na tohtotýždňovej plenárnej schôdzi EP nezúčastňuje z dôvodu choroby.

"Navaľnyj neúnavne bojoval proti korupcii režimu (ruského prezidenta) Vladimira Putina. Stálo ho to slobodu a takmer aj život. Dnes udelená cena je uznaním jeho obrovskej odvahy. Európsky parlament týmto opätovne vyzýva na jeho prepustenie na slobodu," uviedol Sassoli.

O víťazovi z užšej, trojčlennej nominácie kandidátov rozhodla v stredu Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.





(spravodajca TASR Jarormír Novak)