Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Satelit ukázal dobre vyzbrojené ruské jednotky na ukrajinskej hranici

Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Uviedol to v nedeľu britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant.

New York 14. apríla (TASR) - Rusko zhromaždilo desaťtisíce dobre vybavených vojakov neďaleko ukrajinskej hranice - popri 25.000 vojakoch, ktorých nedávno presunulo na Krym, pričlenený v marci k Ruskej federácii. Uviedol to v nedeľu britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant.

"Satelitné zábery ukazujú, že v blízkosti hranice s Ukrajinou sa nachádza od 35.000 do 40.000 ruských vojakov vybavených bojovými lietadlami, tankami, delostrelectvom a jednotkami logistickej podpory," citovala Lyalla Granta agentúra Reuters.

"A to okrem 25.000 ruských vojakov nezákonne umiestnených na Kryme," dodal zástupca Británie vo vystúpení na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii na Ukrajine.

Zasadnutie zvolali na žiadosť Ruska po náraste násilia na východe Ukrajiny. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že je znepokojený oznámením Ukrajiny, že vyšle ozbrojené sily na potlačenie čoraz odvážnejších proruských separatistov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že proruskí militanti obsadili v sobotu vládne budovy v šiestich mestách východnej Ukrajiny v rámci koordinovanej operácie, ktorá pripomína akcie uskutočnené na Kryme pred jeho anektovaním Ruskom.

"Mnoho militantov bolo vybavených nepriestrelnými vestami a maskovacími uniformami s odstránenými insígniami a niesli zbrane ruského pôvodu," píše sa vo vyhlásení s nadpisom "Dôkazy o ruskej podpore pre destabilizáciu Ukrajiny".

"Tieto operácie sú v mnohom podobné tým, ktoré boli koncom februára vykonané na Kryme a ktoré vyvrcholili nezákonnou vojenskou intervenciou Ruska a údajným zabratím Krymu," citovala z vyhlásenia rezortu diplomacie USA agentúra Reuters.

"Udalosti z 12. apríla jasne naznačujú, že Rusko teraz na východnej Ukrajine používa rovnakú taktiku, akú použilo na Kryme, aby podnecovalo separatizmus, narúšalo zvrchovanosť Ukrajiny a uplatňovalo kontrolu nad svojím susedom v rozpore so záväzkami Ruska na základe medzinárodného práva," dodáva vyhlásenie.

Lavrov: Rusko nie je zainteresované na destabilizácii situácie na Ukrajine


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Moskva nie je zainteresovaná na destabilizácii situácie na Ukrajine. Dodal, že v záujme Ruska je, aby Ukrajina bola jednotným štátom, v ktorom sú si všetci občania rovní.

Lavrov kritizoval ukrajinské vedenie za to, že "pokojné demonštrácie občanov na juhovýchode Ukrajiny" označuje za terorizmus a vyhlásil, že ide o "vrchol cynizmu".

"Nebolo by zlé spomenúť si, že násilie na Majdane, ktoré sa skončilo desiatkami obetí, označili za demokraciu a pokojné protesty, ktoré sa teraz odohrávajú na juhovýchode, označujú za terorizmus a ohlasujú nasadenie armády na tzv. protiteroristickú operáciu," upozornil Lavrov.

Varoval, že použitie sily proti civilistom "je krajne nebezpečné". Dodal, že ten, kto ukrajinské vedenie k tomuto rozhodnutiu tlačí, bude zaň musieť niesť zodpovednosť.

Ruský minister súčasne vyzval Kyjev, aby predložil dôkazy o údajnom pôsobení ruských agentov na Ukrajine. Vyhlásil, že Rusko sa nemieša do vnútorných záležitostí Ukrajiny. "Je to proti našim záujmom," uviedol. Dodal, že na Ukrajine žiadni agenti ruskej vojenskej rozviedky (GRU) ani Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) nie sú. Ako pripomenula ukrajinská agentúra UNIAN, ukrajinská tajná služba v posledných týždňoch v krajine zadržala údajne desiatky ruských agentov a diverzantov.

Lavrov naopak upozornil, že USA zatiaľ neposkytli žiadne vysvetlenie ohľadom oznámenia o vyslaní šéfa CIA Johna Brennana na Ukrajinu.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na dobre informované ukrajinské zdroje uviedla, že Brennan do Kyjeva pricestoval minulú sobotu a s predstaviteľmi tzv. silových štruktúr sa stretol pred tým, ako vedenie krajiny prijalo rozhodnutie o razantnom zásahu proti separatistom na juhovýchode krajiny. V podobnom duchu sa vyjadril v nedeľu aj zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Agentúra RIA Novosti dnes citovala aj slová amerického novinára Georgea Mappa, ktorý sa špecializuje na operácie amerických tajných služieb. Podľa neho udalosti súvisiace s Ukrajinou "sú delikátnou šachovou partiou rozohrávanou všetkými stranami, ktoré sa do nej nechali zatiahnuť".

Podľa Mappa jedným z cieľov USA je odpútať teraz záujem Ruska od Sýrie, pričom však Moskva chce v tomto spore so Západom celému svetu ukázať, že je schopná spôsobiť škody americkej ekonomike, uviedla RIA Novosti.

Ukrajinský scenár, ktorý možno sledovať už niekoľko mesiacov, "má pečiatku CIA". Preto považuje Brennanovu návštevu v Kyjeve za logický krok - vzhľadom na význam tejto "partie" a jej následky. Novinár však dodal, že Brennanovu návštevu v Kyjeve nemá potvrdenú z hodnoverných zdrojov. Pripustil, že CIA od začiatku mohla pripravovať a bezprostredne riadiť protesty na Ukrajine. Uviedol, že CIA má veľké skúsenosti s organizovaním štátnych prevratov, vrátane Ukrajiny a jej oranžovej revolúcie z roku 2004.