Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Satelitné snímky ukázali poškodené sýrske kultúrne dedičstvo

Jedna z pamiatok, ktorá bola počas občianskej vojny poškodená Foto: TASR/AP

Inštitút OSN pre vzdelávanie a výskum (UNITAR) zistil, že 24 lokalít kultúrneho dedičstva bolo zničených, 104 vážne poškodených, 85 stredne a 77 zrejme poškodených.

Bejrút 23. decembra (TASR) - Satelitné snímky preukázali, že najmenej 290 lokalít kultúrneho dedičstva v Sýrii zostalo poškodených v dôsledku tamojšej občianskej vojny, informovala agentúra AP.

Lokality zo zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v Aleppe, Damasku, staroveké mesto Palmýra i križiacky hrad Crac des Chevaliers boli vážne poškodené, uviedol v dnes zverejnenej správe Inštitút OSN pre vzdelávanie a výskum (UNITAR).

Zároveň dodal, že s pomocou komerčne dostupných satelitných snímok analyzoval stav v 18 rozličných kultúrnych oblastiach. Zistil, že 24 lokalít kultúrneho dedičstva bolo zničených, 104 vážne poškodených, 85 stredne a 77 zrejme poškodených.

Inštitút OSN upozornil, že "národné a medzinárodné úsilie o ochranu týchto lokalít treba posilniť, aby sa zachránilo čo možno najviac z tohto významného dedičstva pre ľudstvo".