Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Šatka so vzorom lebky na francúzskom vojakovi v Mali vyvolala rozruch

Francúzsky vojak s maskou Foto: huffingtonpost.com

Maska s lebkou pripomína jednu z postáv série Call of Duty.

Paríž/Bamako 23. januára (TASR) - Veľký rozruch v hlavnom štábe francúzskej armády i medzi používateľmi internetu vyvolala fotografia z Mali zachytávajúca francúzskeho vojaka, ktorý si tvár zakrýva šatkou so vzorom lebky v reálnej veľkosti, takže vyzerá ako maska umrlca. Napísali o tom dnes viaceré francúzske spravodajské servery.

Podľa armádneho velenia ide o neprijateľný čin, ktorý prešetrí, keď sa zistí identita dotyčného vojaka, uviedol hovorca armády Thierry Burkhard s tým, že dotyčnému hrozí trest.

Užívateľov internetu zasa pri pohľade na snímku údajne zamrazilo. Niektorí z nich dokonca žiadali od armádneho velenia vysvetlenie, prečo je vojak zamaskovaný práve takto, keď "nie sme na karnevale", napísal v utorok internetový server Metrofrance.com.

Fotografia vznikla 20. januára na uliciach mesta Niono, vzdialeného asi 50 kilometrov od Diabaly, o ktoré francúzska a malijská armáda viedli ťažké boje s islamistickými povstalcami, kým sa im ho v pondelok podarilo dobyť a obsadiť. Až v utorok jej autor Issouf Sanogo vysvetlil okolnosti, za ktorých snímka vznikla.

Ukázalo sa, že vojak sa nepredvádzal, ani sa nechcel skryť, ani demonštrovať silu v pozícii dobyvateľa. Sanogo spresnil, že spúšť fotoaparátu stlačil v čase, keď neďaleko pristávala vojenská helikoptéra, takže sa zdvihli obrovské mraky prachu. Zhromaždení vojaci si inštinktívne vytiahli šatky, ktoré mali dovtedy uviazané okolo krku, na tvár, aby nedýchali prach a piesok.

"Všimol som si vojaka, ktorý mal tú smiešnu šatku, a odfotil som ho," vysvetlil fotograf.

V tom okamihu vôbec nemyslel na to, aké reakcie fotografia môže vyvolať. On sám scénu nepovažuje za ničím výnimočnú, ani šokujúcu. To, čo zachytáva, nebolo zaranžované, aj keď krása fotografie by mohla svedčiť o opaku. Zvláštne je, že pripomína filmový záber, s prekvapivou hrou svetla. A vďaka maske evokuje aj videohru - maska s lebkou pripomína totiž jednu z postáv série Call of Duty, zhodujú sa mnohé francúzske médiá, ktoré o prípade napísali.