Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia a Kuvajt vyzvali svojich občanov, aby sa vyhli Libanonu

Na archívnej snímke libanonský premiér Saad Harírí. Foto: TASR/AP

Libanonský premiér Harírí 4. novembra v televíznom prejave zo Saudskej Arábie oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie, odvolávajúc sa na iránsky dosah na Libanon.

Rijád 10. novembra (TASR) - Saudská Arábia a Kuvajt vyzvali svojich občanov, aby okamžite opustili Libanon, a to iba niekoľko dní po tom, ako libanonský premiér Saad Harírí počas návštevy Rijádu oznámil svoju rezignáciu.

Informoval o tom v piatok denník The Straits Times.

"Vzhľadom na situáciu v Libanone naše kráľovstvo žiada svojich občanov, ktorí sa nachádzajú v Libanone, aby v čo najkratšom čase opustili túto krajinu. Saudská Arábia zároveň odporúča svojim občanom, aby do Libanonu necestovali," uviedlo saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí.

K rovnakému opatreniu pristúpil aj susedný Kuvajt, ktorý vyzval "všetkých svojich obyvateľov, aby okamžite odišli z Libanonu" a preventívne sa vyhli ceste do tejto krajiny.

Harírí 4. novembra v televíznom prejave zo Saudskej Arábie oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie, odvolávajúc sa na iránsky "dosah" na Libanon.

Tieto vyhlásenia vzbudili obavy, že Libanon - rozdelený do konkurenčných táborov pod vedením Harírího a Iránom podporovaného hnutia Hizballáh - by sa opäť mohol dostať do špirály násilia.

Harírí, ktorý má i saudskoarabské občianstvo a ktorého manželka spolu s deťmi žije v tomto kráľovstve, sa medzitým stretol so saudskoarabským kráľom Salmánom a odcestoval do Spojených arabských emirátov (SAE).

Libanonský prezident Michel Aún uviedol, že očakáva Harírího návrat ešte pred jeho rozhodnutím, zatiaľ čo šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh vyhlásil, že Harírího odstúpenie bolo "vynútené" Saudskou Arábiou.

Jeho rezignácia nastala v rovnakom čase, ako došlo k ohláseniu, že Saudská Arábia v rámci protikorupčného zásahu zatkla desiatky princov, ministrov a biznismenov. Bahrajn, blízky spojenec Rijádu, iba deň po Harírího vyhlásení odporučil svojim občanom, aby sa vyhli ceste do Libanonu.