Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia: Bojujúce strany v Sudáne obnovili mierové rokovania

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Znepriatelené strany v stredu oznámili, že prijali pozvanie na obnovenie rokovaní sprostredkovaných Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou.

Rijád 26. októbra (TASR) - Predstavitelia bojujúcich strán v Sudáne obnovili vo štvrtok v saudskoarabskej Džidde rokovania zamerané na ukončenie šesťmesačnej vojny, ktorá si v tejto africkej krajine vyžiadala už vyše 9000 životov. Oznámilo to saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Saudskoarabské kráľovstvo víta obnovenie rozhovorov medzi predstaviteľmi Sudánskych ozbrojených síl a predstaviteľmi (sudánskeho) zoskupenia Sily rýchlej podpory (RSF)," uviedol saudskoarabský rezort.

V Sudáne bojuje už od apríla armáda vedená generálom Abdalom Fattáhom Burhánom proti zoskupeniu RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Vojna si vyžiadala už viac ako 9000 životov a vyše 5,6 milióna ľudí prinútila utiecť zo svojich domovov.

Znepriatelené strany v stredu oznámili, že prijali pozvanie na obnovenie rokovaní sprostredkovaných Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou. AFP pripomína, že predchádzajúce iniciatívy sa neskončili príliš úspešne. Priniesli len krátke prímeria, ktoré navyše boli systematicky porušované.

Rijád informoval, že obnovené rozhovory prebiehajú "v partnerstve" s predstaviteľmi Africkej únie (AÚ) a Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD), ktorý združuje štáty východnej Afriky.