Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia bude hostiť mierové rokovania o ukrajinskej kríze

Odesa, Ukrajina 20. júla2023. Foto: TASR/AP

Cieľom stretnutia je upevniť medzinárodnú podporu mierových požiadaviek Ukrajiny a vytvoriť rámec pre budúce mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou.

New York 29. júla (TASR) - Saudská Arábia bude začiatkom augusta hostiť mierové rokovania o ukrajinskej kríze, na ktoré sa do mesta Džidda chystajú vysokí predstavitelia až z 30 krajín. Informoval o tom v sobotu denník The Wall Street Journal.

Cieľom stretnutia je upevniť medzinárodnú podporu mierových požiadaviek Ukrajiny a vytvoriť rámec pre budúce mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou. Toto úsilie by mohlo viesť k mierovému samitu, ktorý by sa konal ešte v tomto roku a na ktorom by sa svetoví lídri prihlásili k spoločným princípom riešenia vojny na Ukrajine.

Stretnutie sa bude konať 5. a 6. augusta, spresnila tlačová agentúra Reuters.

Na danom samite by sa však nezúčastnilo Rusko, ktoré odmietlo seriózne rokovania o mieri a naďalej trvá na svojich maximalistických požiadavkách. Zdá sa, že vojna na Ukrajine sa dostala do patovej situácie, keď ani jedna strana v uplynulých mesiacoch nezískala významné územie.

Stretnutie v Džidde nadväzuje na predchádzajúcu schôdzu v Kodani, na ktorej sa zúčastnili vysokí činitelia z Brazílie, Indie, Juhoafrickej republiky a Turecka. Rijád a Kyjev na nadchádzajúce stretnutie pozvali 30 krajín vrátane Čile, Egypta, Indonézie, Mexika a Zambie.

Svoju účasť potvrdili už EÚ, Juhoafrická republika, Poľsko a Spojené kráľovstvo. Predpokladá sa i účasť amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana.

Saudskoarabská vláda chce zohrávať väčšiu úlohu v diplomacii týkajúcej sa Ukrajiny a presvedčiť Čínu, aby sa zúčastnila na rozhovoroch. Saudská Arábia a Čína udržiavajú úzke vzťahy, pričom Peking pomohol vyjednať nedávne rozmrazenie vzťahov medzi Saudskou Arábiou a Iránom.