Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Saudská Arábia dnes popravila 47 ľudí vrátane šiitského duchovného

Protivládni demonštranti držia fotografiu v tom čase uväzneného popredného šiitskeho duchovného šejka Nimr an Nimra, archívne foto zo septembra 2012. V Saudskej Arábii dnes popravili 47 väzňov obvinených z terorizmu. Medzi popravenými bol aj šejk Nimr an Nimr, informovala Reuters. Foto: TASR/AP

Väčšinu tvorili členovia teroristickej siete al-Káida, ale medzi popravenými bol aj popredný šiitský duchovný, šejk Nimr an-Nimr, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Rijád 2. januára (TASR) - Saudská Arábia oznámila, že dnes popravila 47 väzňov obvinených z terorizmu. Väčšinu tvorili členovia teroristickej siete al-Káida, ale medzi popravenými bol aj popredný šiitský duchovný, šejk Nimr an-Nimr, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Meno duchovného sa nachádzalo na zozname 47 ľudí, ktorý priniesla štátna tlačová agentúra Saudi Press Agency. Odvolávala sa na informácie od ministerstva vnútra. Saudskoarabská štátna televízia takisto zverejnila správu o popravách.

An-Nimr bol ústrednou osobnosťou šiitských protestov, ktoré vypukli v roku 2011 v rámci tzv. arabskej jari. Jeho poprava môže vyvolať nové nepokoje medzi príslušníkmi šiitskej menšiny v Saudskej Arábii - veľmoci v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) - a tiež v Bahrajne, upozornila dnes agentúra AP.

Šiitská menšina žije prevažne na východe Saudskej Arábie a v Bahrajne, kde od sunnitskej monarchie požaduje väčšie práva.

Medzi popravenými bolo 45 saudskoarabských občanov, jeden pochádzal z Čadu a ďalší z Egypta.

An-Nimr bol hlasným kritikom vlády maličkého ostrovného štátu Bahrajn, kde sunnitmi riadená monarchia tvrdo potlačila šiitmi vedené protesty v roku 2011. Sauská Arábia poslala vtedy do Bahrajnu vojakov, aby pomohli potlačiť povstanie, keďže hrozilo, že sa rozšíri aj za hranice.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila verdikt proti duchovnému, ktorý bol vo veku po päťdesiatke, za súčasť kampane saudskoarabských úradov zameranej na "rozdrvenie všetkého odporu".

An-Nimr pred svojím zatknutím v roku 2012 vyhlásil, že ľudia nechcú vládcov, ktorí zabíjajú a páchajú bezprávie na protestujúcich. Duchovný neodmietol politické obvinenia voči svojej osobe, ale dodal, že nikdy nenosil zbraň ani nevyzýval na násilie.

Saudská Arábia vykonala v roku 2015 celkovo najmenej 157 popráv - počet popráv sťatím hlavy v kráľovstve bol tak najvyšší za posledné dve desaťročia. Informovalo o tom niekoľko organizácií na ochranu ľudských práv, ktoré monitorujú prípady trestov smrti po celom svete.